Dacă Irina Vlah, candidatul independent sprijinit de Rusia pentru funcţia de başcan, va câştiga fotoliul Găgăuziei, Republica Moldova se va vedea pusă în faţa unui alt focar separatist, pe lângă conflictul transnistrean, care ar putea-o destabiliza, scrie publicaţia franceză Liberation.
Irina Vlah a declarat deja că doreşte o mai mare autonomie pentru regiune, promiţându-le găgăuzilor un „viitor luminos” alături de Rusia.
Iar terenul Republicii Moldova este cât se poate de fertil, notează jurnaliştii francezi, amintind de criza financiară cu care se confruntă Chişinăul pe fondul deciziilor ciudate ale unor bănci moldoveneşti de a transfera în Rusia aproximativ 1 miliard de dolari, adică o cincime din PIB-ul statului, plus investigaţia de la BEM, Banca Socială şi Unibank, entităţile bancare protagoniste ale unui mega-atac de tip raider, piese esenţiale în peisajul corupţiei endemice. „Speranţa readucerii banilor este foarte mică”, scrie Liberation, precizând că, în mare parte, economia Republicii Moldova rămâne pe o linie de plutire datorită remitenţelor muncitorilor plecaţi la muncă în Rusia sau în Europa.
Jurnaliştii francezi vorbesc, de asemenea, şi despre „ochiul” propagandistic al Kremlinului asupra Republicii Moldova, unde aproape două treimi din canalele de televiziune sunt controlate de Rusia, promovând mesaje anti-europene. În acest sens, subliniază Liberation, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost nevoit să apeleze la preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru a-i cere ajutor în lupta cu propaganda rusească. De altfel, notează publicaţia franceză, România este principalul avocat al Republicii Moldova în Europa şi solicită elitei politice de la Chişinău să intensifice lupta împotriva corupţiei. „Din acest punct de vedere, Bucureştiul a devenit un exemplu pentru întreaga regiunea, însă, cu toate aceastea, experienţă din România ar putea să nu-i fie utilă Republicii Moldova”, atrage atenţia Liberation. În ce sens? Modelul luptei anti-corupţie din România îi înspăimântă pe oligarhii din Republica Moldova, care preferă să treacă de partea Moscovei, de unde banii vin prielnici corupţiei, fără rigori de igienă democratică şi principiile statului de drept, punctează jurnaliştii francezi.
Potrivit unui sondaj recent efectuat în România, toate instituţiile care activează în sistemul juridic de pe malul drept al Prutului beneficiază de nivele de încredere superioare majorităţii instituţiilor din România. Direcţia Naţională Anticorupţie beneficiază de multă sau foarte multă încredere în rândul a 63% dintre respondenți.
,,Vă încurajăm să continuați reformele. Confirmăm că vom sprijini, atât la nivel de asistență tehnică, cât și la nivel de expertiză, acțiunile pe care le implementați. Cetățenii acestei țări așteaptă o justiție transparentă, promptă, echidistantă”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Justiției, Vladimir Grosu.
În același context, Lazurcă și-a exprimat speranța că intensa colaborare dintre Republica Moldova și România pe segmentul justiției va fi consolidată. ,,Ambasada României este gata să asigure legătura între Comisia Națională de Integritate din Republica Moldova și Agenția Națională de Integritate din România, pentru un schimb continuu de experiențe și bune practici”, a spus ambasadorul României la Chișinău.
Revenind la Găgăuzia: Comisia Națională de Integritate (CNI) îl dă pe mâna procurorilor pe bașcanul Mihail Formuzal. Acesta nu și-ar fi declarat câteva conturi bancare, cotele-părți din două întreprinderi și două loturi de teren, de 7 ari, înscrise pe numele soției sale.
Procuratura Generală urmează să examineze constatările Comisiei Naționale de Integritate sub aspectul falsului în declarații. Dacă i se dovedește vinovăția, bașcanul riscă amendă de până la 12.000 de lei sau închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții timp de maximum cinci ani.
Mihail Formuzal și-a depus declarația pe venit și avere la Comisia Electorală Centrală înaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Potrivit acesteia, pe parcursul anilor 2012-2013, Formuzal a obținut venituri din salariul pentru funcția de bașcan de 285.582 de lei. De asemenea, pensia militară a contribuit la sporirea veniturilor lui Formuzal cu mai mult de 58 de mii de lei.
Bașcanul are două apartamente în orașul Ceadîr-Lunga: unul cu suprafața de 29 de metri pătrați și altul cu o suprafață de aproape 80 de metri pătrați. Formuzal a mai declarat că deține o casă, un garaj și un lot de pământ care se află în același oraș.
După cum arată documentul publicat pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Formuzal deține trei automobile: un Mercedes C-220, un Ford Transit și un Volkswagen.
În plus, Formuzal mai are și 2495 de acțiuni de la S.A. Centrul Tehnic care îi sigură o cotă de aproape 2 % din companie și 23 de acțiuni la SA ATB-24.
Alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei vor avea loc pe 22 martie.
Alexandr Cetverikov, deputat în Duma de Stat şi membru al partidului “Spravedlivaia Rosiia”, vorbind la un forum economic organizat la Comrat, a spus zilele trecute că singura alternativă reală de prosperitate economică pentru Găgăuzia o reprezintă “partenerul strategic istoric, Federaţia Rusă”. Cetverikov a mai afirmat că Republica Moldova nu este în stare să se decidă cu cine să coopereze economic – UE sau Rusia, fapt care duce la “căderi de tensiune” în economia ei naţională. “Piaţa rusă se confruntă cu o cerere foarte mare pentru produsele moldoveneşti”, a precizat deputatul rus în cadrul conferinţei “Perspectivele dezvoltării social-economice a UTA Găgăuzia”. Alexandr Cetverikov a mai declarat că a venit vremea că Găgăuzia să “ocupe locul ei cuvenit într-o familie mare şi fericită”, referindu-se la relaţiile cu Federaţia Rusă. “Copiii care trăiesc pe acest pământ trebuie să vadă în viitorul îndepărtat imaginea bunăstării în ţara lor şi nu să o caute pe un mal necunoscut”, a concluzionat cu retorică sovietică deputatul rus.
Alături de Cetverikov au m-ai sosit în Republica Moldova, pe 10 martie, şi alţi doi deputaţi din Duma de Stat, la invitaţia preşedintelui PSRM, Igor Dodon. Este vorba despre Vladimir Afonskii, membru al partidului „Edinaia Rossia”, şi Oleg Paholkov, din partea grupării politice „Spravedlivaia Rosiia”. Cei trei deputaţi ruşi au sfidat recomandările venite din partea MAEIE de la Chișinău de a nu se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova. În plus, pentru a pipera şi mai mult cinismul vizitei propagandistice, deputaţii ruşi s-au plimbat nestingheriţi prin Chişinău cu maşina Parlamentului. Potrivit Deschide.md, deputații ruși au urcat în cele trei automobile cu care i-au întâmpinat socialiștii pe Aeroportul din Chișinău – mașina lui Igor Dodon, un automobil al PSRM și mașina Parlamentului cu care a venit Vladimir Țurcan. În mașina lui Țurcan a urcat deputatul partidului „Edinaia Rossia” Vladimir Afonskii.
Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin, a fost convocat vinerea trecută la Ministerul de Externe în legătură cu „implicarea tot mai activă a Rusiei în procesele politice din Republica Moldova”. Ministrul adjunct de Externe Valeriu Chiveri l-a atenționat pe oficialul rus asupra faptului că implicarea Rusei în alegerile din Găgăuzia, de partea unui candidat la funcția de guvernator al regiunii, este inacceptabilă. Anterior chemării ambasadorului Muhametșin la MAEIE, președintele PLDM Vlad Filat a cerut de la tribuna Parlamentului autorităților responsabile ale Republicii Moldova să întreprindă măsuri în legătură cu implicarea brutală a Rusiei în alegerile din autonomia găgăuză.