Deputatul Ovidiu Raețchi, care face parte din grupul Prietenii Unirii din Parlament, a vorbit într-o emisiune televizată despre opțiunile României și ale Republicii Moldova pentru reunificare.
„Germania este un model categoric, dar aș spune că principalul model pentru România, este România. România a reușit marile sale momente istorice în 1959 și 1918 – combinând doi factori fundamentali: inteligența și îndrăzneala – soluția unionistă Cuza, printr-o găselniță procedurală și prin curajul de a o duce până la capăt. Iar în 1918, capacitatea de a folosi grabnic și cu același curaj, un context excepțional”, a spus Raețchi în emisiunea Valori euroatlanitice, difuzată de 6TV.
„Ne propunem să fim pregătiți pentru acel context pentru că nu știu dacă ne vom putea ierta vreodată să fi avut contextul și noi să nu fi fost pregătiți”, a mai spus deputatul.
Raețchi a mai vorbit și despre actualul context și despre obiectivele grupului de parlamentari unioniști. „Principalul lucru pe care trebuie să-l avem în calcul este acceptul celor din Republica Moldova pentru unire.”
Curentul unionist din Republica Moldova nu se află la nivelul care să mulțumească parlamentarii de la București. „Din motive care țin de propagandă, din motive care țin de deschiderea politicienilor români din Basarabia la corupție, curentul pro-unionist nu se află la nivelul la care ne-am dori să se afle, se află undeva la sub 50%. Cifra evoluează în funcție de performața partidelor pro-europene și pro-românești. Poate să urce până la un prag de 50% și să coboare la un prag minim de 20%.”
Principala investiție economică, politică și emoțională a politicienilor de la București trebuie să se îndrepte către schimbarea curentului unionist, însă trebuie avut în vedere dreptul Republicii Moldova de a-și decide soarta.
Deputatul crede că „presiunea asupra Republicii Moldova va fi din ce în ce mai mare, în contextul în care în această fâșie de Europă se joacă, de fapt, în momentul de față – lucru care ne face și foarte relevanți geostrategic pe noi, pe români, se joacă granița din ce în ce mai fierbinte, dacă nu granița cea mai fierbinte a ciocnirii ideologice dintre Rusia și NATO.”
Deschiderea mai mare a Republicii Moldova către Uniunea Europeană va însemna și o presiune mai mare din partea Moscovei, și chiar vor fi scenarii și provocări de tipul celor din Ucraina.
„Nu întotdeauna am avut scenarii de tip ucrainean. Am avut ispite și oferte, Republica Moldova e negociabilă pentru România în anumite condiții, dacă România iese cumva din alianța conceptuală cu principiile NATO în ceea ce privește Ucraina. Rusia a fost dispusă la un moment dat să pună Republica Moldova pe masă, cu anumite limite care țin de regiunea transnistreană”, spune Ovidiu Raețchi.
Problema este în Republica Moldova cu clasa politică, care văd modelul României după aderarea la Uniunea Europeană, iar parcursul european înseamnă și un sacrificiu al politicienilor, comparat de Raețchi cu situația Anei din mitul Meșterului Manole.