Deputatul Petru Movilă, care face parte din grupul Prietenii Unirii din Parlament, a vorbit într-o emisiunea televizată despre avantajele unirii pentru România.
„Imaginați-vă că adăugăm 4.000.000 de români, să zicem că acum 700.000 – 1.000.000 au cetățenie română, câți europarlamentari români vor fi. Capacitatea de influență și decizie a României în Uniunea Europeană va crește, vom ajunge probabil pe locul cinci în UE”, a spus Movilă în emisiunea Valori euroatlantice, dufuzată de 6TV.
Deputatul este de părere că unirea va fi atunci când Republica Moldova va ajunge în Uniunea Europeană, pentru care România este principalul susținător prin asistența acordată pentru alinierea instituțiilor la cele europene, cum ar fi Agenția pentru plăți în agricultură și Protecția consumatorului, două instituții care nu existau în Republica Moldova.
Movilă a mai spus că Unirea va veni natural și vom câștiag împreună atunci când Republica Moldova se va alinia valorilor comunitare, prin instituții, pentru care România este principalul actor și susținător.
Petru Movilă a vorbit de experiența sa în relațiile cu Republica Moldova. „Prima mea incursiune oficială în Republica Moldova a început în 2007, am fost primul parlamentar român care și-a dechis cabinet parlamentar în Republica Moldova.”
Deputatul spune că Republica Moldova este foarte importantă și că are o privire de ansamblu „o imagine completă de la fața locului, din acțiuni concrete și nu povești de televizor.”
„Dacă în 2007 eram singur, acum mă bucur că sunt mulți colegi parlamentari. De atunci și până acum au fost ezitări și greșeli pe ambele maluri ale Prutului, au fost lucruri care nu s-au concretizat, au fost documente, acorduri, proiecte semnate între România și Republica Moldova care nu se derulează tocmai cum ar trebui”, spune Movilă.
Petru Movilă:
Dacă în 2007 vorbeam de guvernul Voronin, de Zinaida Greceanîi și mergeam singur acolo la audiențe. Am mers și la Soroca, unde la Tătărăuca Veche am donat un bust al lui Ștefan cel Mare, și alte acțiuni.
Mă bucur că aceste lucruri se mențin și le păstrează cetățenii Republicii Moldova, până la cimitirele ostașilor români de la Nicolaevca, la Miclești, la Țiganca, unde avem istoria armatei române, istoria noastră.
De asemenea, politicianul crede că unionismul este privit ca o armă electorală sau ca o armă de propagandă fără urmări clare din cauza unor politruci sau demagogi. Totuși, românismul din Republica Moldova, dacă în 2005 – 2006 era la 7-10%, acum vorbim de 35-40%.