„DNA, treceți Prutul!” s-a auzit tot mai frecvent în Republica Moldova, atât în timpul protestelor stradale, cât și în diverse dezbateri ori, cel mai frecvent, pe rețelele de socializare.
Reputația Direcției Naționale Anticorupție din România a trecut demult Prutul, însă oamenii își doresc cel mai mult să vadă rezultate ale luptei anticorupție la Chișinău.
Astfel, DNA trece Prutul începând cu sfârșitul acestei luni, când au loc la Chișinău mai multe evenimente relevante pentru lupta anticorupție.
Pe 22 aprilie, Cristi Dănileț, judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, este invitat la Clubul de Dialog, moderat de analistul Constantin Uzdriș. În cadrul Clubului, Danileț va vorbi despre reformele din Justiție realizate în România și ce se poate face ca aceste reforme să treacă Prutul.
Clubul de Dialog este o inițiativă a Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene în colaborare cu ziarul Timpul, care își propune realizarea de dezbateri publice având în prim-plan teme de actualitate ale societății din Republica Moldova.
Daniel Morar, al cărui nume a fost intens mediatizat în Republica Moldova pe tema procurorului european care să demareze reformele din Justiție de peste Prut, este unul dintre principalii vorbitori de la conferința TEDxChișinău, care are loc în 16 mai.
Daniel Morar este Judecător la Curtea Constituțională a României, Ex-procuror Șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internaţionale Anticorupţie de la Viena. Cunoscut drept spaima corupților, în perioada mandatului său la DNA, în România au fost condamnați la închisoare nume importante din viața publică, printre care şi fostul premier Adrian Năstase. Morar a deferit justiției 30 de parlamentari, 9 miniştri, 25 de directori de instituții publice și 40 de șefi de companii naționale, majoritatea condamnați definitiv.
Tot pe 16 mai va avea loc un marș amplu sub genericul „Opriți furtul”.
După alegeri, înainte chiar de învestirea noului Guvern, criza economică din Republica Moldova s-a acutizat, furtul unui miliard de dolari cauzând pierderea a 42 de procente a leului moldovenesc în fața dolarului. În plus, furnizorii de gaze și energie electrică au cerut creșterea tarifelor pentru consumatori.
Ultimul Barometru al Opiniei Publice a relevat că oamenii sunt dispuși să își apere drepturile în stradă, iar o mică parte a respondenților sondajului au spus că nu se tem de o reeditare a protestelor din 2009, când au fost dați jos de la Putere comuniștii lui Voronin.