Republica Moldova plănuiește să achiziționeze tehnologii moderne de apărare și să înființeze o nouă bază militară, pentru care speră la sprijinul partenerilor externi, scrie Deutsche Welle.
Republica Moldova plănuiește să-și modernizeze radical armata, spune noul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, care așteaptă asistență din afară pentru asta. Într-un interviu, Cibotaru a spus că, în contextul situației geopolitice complicate cauzată de războiul civil din Ucraina, speră că partenerii externi ai Republicii Moldova vor fi interesați de eficientizarea armatei Republicii Moldova. Astfel, armata va trebuie să fie pregătită să intervină în situații de urgență.
Anunțul ministrului vine pe fondul alocării unui buget pentru armată de doar 0,3% din PIB, care ajunge doar pentru mâncarea și cazarea trupelor.
Recent, Republica Moldova a prezentat unele sugestii pentru o inițiativă NATO care ar putea conduce la îmbunătățirea defensivei. Luptele din Ucraina s-au apropiat considerabil de granițele Republicii Moldova. „Este dorința noastră ca Republica Moldova să fie parte a rezolvării situației geopolitice curente”, spune ministrul. Acest lucru incude antrenarea trupelor și asistență militară.
Ministrul a anunțat că până în 2018 o nouă bază militară va fi înființată, care va arăta „complet diferit față de vechile barace sovietice”. Republica Moldova are nevoie, în mod special, de o nouă artilerie. Cibotaru mai spune că amenințările care vin dinspre Ucraina crează premisele unei dezbateri politice despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova.
Puncte de vedere diferite la Chișinău
Partidul Comuniștilor, pe care se bazează Guvernul minoritar al premierului Chiril Gaburici, nu vede apropierea de NATO cu ochi buni. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a amenințat că va retrage suportul comuniștilor pentru Guvern.
În timpul primului său mandat de președinte al Republicii Moldova, Voronin a redus numărul trupelor cu 2.000, până la 6.500, pentru a arăta Moscovei că RM este un stat neutru.
Analistul politic Ion Manole, care lucrează pentru Promo-Lex, vede colaborarea mai strânsă cu NATO drept singura soluție pentru garantarea securitărții. „Republica Moldova este un stat mic și nu se poate proteja singur în fața amenințărilor externe”, spune Manole.
O problemă majoră o reprezintă prezența a trei armate pe teritoriul Republicii Moldova: armata Republicii Moldova, armata regiunii separatiste transnistrene și trupele ruse din regiunea transnistreană. În aceste condiții, este necesară modernizarea armatei, în scopuri defensive, mai spune Manole.
Fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, se declară pentru modernizarea armatei, însă nu agreează apropierea de NATO. În opinia sa, Republica Moldova ar trebui să rămână neutră, statut garantat internațional de ONU, OSCE, UE, SUA și Rusia. „Acest lucru ar face Republica Moldova atractivă atât pentru Vest, cât și pentru Est și ar ajuta la rezolvarea problemei transnistrene”, spune fostul ministru. Astfel, Rusia nu ar mai avea argumente pentru menținerea trupelor sale în regiunea transnistreană.
Condiția armatei Republicii Moldova este deplorabilă. Constă în 5.300 de soldați. Potrivit cifrelor oficiale, cazul unei urgențe, în jur de 700.000 de cetățeni ai Republicii Moldova ar putea fi chemați la arme, dar criticii contestă aceste cifre. Mai mult decât atât, armele sunt vechi și într-o condiție slabă – cele mai multe provin din inventarul fostei armate sovietice.
Pe de altă parte, regiunea transnistreană are peste 7.500 de soldați, al căror echipament a fost modernizat cu sprijinul Rusiei, la care se adaugă în jur de 2.000 de soldați ruși, cu armament modern, care staționează pe teritoriul Republicii Moldova.