Ministrul Educației Maia Sandu a anunțat că dacă persoanele care apar în raportul Kroll nu vor fi anchetate, atunci va lua în calcul opțiunea demisiei din cabinetul de miniștri.
Ministrul a precizat în cadrul emisiunii InterPol că nu poate oferi informații despre investigaţii, pentru că a semnat un angajament de a nu divulga detalii din raport, solicitare a companiei Kroll. Sandu a declarat că în acest document este descrisă evoluția lucrurilor. ,,Am aflat multe lucruri noi din raportul Kroll. Apar şi nume de persoane din prima linie, dar care nu sunt anchetate. Întrebarea mea este, de ce aceste persoane sunt în libertate. Pentru că ele sunt primele care trebuie anchetate. Am primit doar un răspuns că, Procuratura lucrează. Aşa că trebuie să fie pusă presiunea societăţii în cazul dat. Cred totuşi că raportul va fi făcut public. Sunt gata să merg să discut cu cei de la Kroll, pentru a-i putea convinge că merită să-şi asume riscul şi să facă public acest document. Soarta acestui Guvern depinde de faptul dacă lucrurile vor începe să se clarifice sau nu”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, ministrul Educației a avertizat că dacă raportul nu va avea consecințe pentru persoanele implicate în furtul de la BEM, atunci va demisiona. ,,Dacă va fi clar că nu există voinţă politică si în 2-3 luni nu se mişcă nimic, evident că atunci o să-mi fac singura concluzie dacă vreau să rămân în continuare să fac un sacrificiu. Depinde ce se întâmplă. Nu vreau să lucrez pentru o guvernare care nu lucrează în interesul cetăţeanului”, a punctat Maia Sandu.
Ea a admis posibilitatea ca instituțiile statului care ar fi trebuit să prevină „furtul” din acele trei bănci au văzut ce se întâmpla, însă pur și simplu nu au dorit să reacționeze.
Întrebată dacă Republica Moldova este un „stat captiv”, Maia Sandu a răspuns fără ezitare că „da”.
Mai multe despre raportul Kroll citiți aici