Mai mulți deputați din Parlamentul de la Chișinău admit că unirea cu România este cea mai bună soluție pentru cetățenii Republicii Moldova.
„În România nivelul de trai, nivelul de civilizație, nivelul de modernizare, de luptă cu corupția este mult mai înalt decât la noi… Unirea cu România este o soluție… noi facem atât cât ne stă în puteri ca să ne reîntregim cu Țara noastră România”, a spus deputata liberală Corina Fusu voluntarilor de la Tinerii Moldovei.
Deputații au fost întâmpinați ieri de voluntari la intrarea în clădirea Parlamentului cu șapte clipuri video despre avantajele unirii.
Mihai Ghimpu, liderul PL, s-a declarat ofensat de faptul că cineva i-ar pune la îndoială intențiile referitoare la unire: „Unire? Pe mine mă puneți la îndoială?”
Președintele PLDM, Vlad Filat, preferă să aștepte mai întâi părerea alegătorilor înainte de a avea o părere: „Să vedem cum oamenii or să reacționeze”.
Deputatul PD Igor Corman a anunțat doar că este la curent cu avantajele unirii, așa cum au fost prezentate de Tinerii Moldovei în spoturile campaniei „Unirea înseamnă”.
Democratul Sergiu Sîrbu a declarat chiar că în Republica Moldova va fi mai bine decât în România, dacă voluntarii de la Tinerii Moldovei pun umărul la treabă alături de deputați.
În sfârșit, președintele BNM, Dorin Drăguțan, și-a arătat aprecierea față de eforturile depuse de voluntari și i-a felicitat.
Tinerii Moldovei au lansat o campanie de informare a cetățenilor Republicii Moldova despre avantajele unirii cu România prin difuzarea a șapte spoturi de mai multe canale de televiziune din Republica Moldova.
În clipurile video voluntarii vorbesc despre independența justiției, stabilitate bancară, salarii mai mari, pensii mai mari, agricultură performantă, sistem medical mai bun, infrastructură mai bună. Clipurile sunt postate și pe canalul de YouTube al Tinerilor Moldovei, AICI.
În Parlamentul de la București, peste 50 de deputați și senatori au aderat la grupul Prietenii Unirii, lansat oficial în 10 februarie. Principalul obiectiv al grupului este ca România să propună Republicii Moldova unirea.
Senatori și deputați din partea tuturor partidelor politice parlamentare și-au asumat ca pe cale legislativă, de lobby, de reprezentare, prin acțiuni de imagine și de intermediere a dialogului cu celelalte instituții relevante, să implementeze proiecte pentru unirea României cu Republica Moldova.
Dezvoltarea infrastructurii comune (aeroportuare, feroviare și de transport rutier), urgentarea interconectării celor două sisteme energetice și sprijinirea companiilor din România și Republica Moldova în vederea extinderii activității pe întreg spațiul celor două state românești sunt câteva dintre proiectele pe care membrii grupului parlamentar ,,Prietenii Unirii” și le-au asumat să le realizeze până la încheierea mandatelor din actuala legislatură.