Compania care a făcut prima parte a investigației în sistemul bancar, Kroll, a explicat scurgerea de informații și care sunt consecințele.
„Deși noi înțelegem pe deplin interesul publicului în acest caz, vă informăm că publicarea informațiilor dintr-o investigație nefinisată, independentă, bazată pe fapte, ar putea compromite derularea investigației și eficacitatea ei”, a menționat compania Kroll pentru Mold-Street.
Reprezentanții companiei au mai spus că nu comentează niciodată investigațiile efectate pentru clienți, „care deseori sunt extrem de confidențiale.„
Documentul, ținut la secret inițial, a fost publicat în limba engleză de președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe blogul personal.
„Am decis să public raportul Kroll şi îmi asum responsabilitatea pentru această acţiune. O fac deschis, fără să mă ascund după surse anonime. Dezbaterea pe această temă capătă accente false. Deja am văzut aşa zişii formatori de opinie ai unui partid, care se lansează în supoziţii şi minciuni cu o maxima laşitate”, a explicat Candu decizia.
Deși este evident că Ilan Shor și alte persoane cu care s-a asociat sunt puternic implicați în această schemă, din raport reiese că trebuie continuată investigația pentru a vedea cine sunt beneficiarii finali ai banilor și pentru a putea fi stabilită o strategie de recuperare a fondurilor.
A doua parte a investigației este programată să înceapă la sfârșitul acestei luni ori la începutul lunii iunie, a anunțat guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu. Instituția pe care o conduce a contractat și prima investigație, făcută de Kroll.
Guvernatorul a mai spus că a doua parte a investigației va fi concentrată mai degrabă pe recuperarea prejudiciului, decât pe aflarea beneficiarilor finali ai schemei. De asemenea, investigația va dura mai mult, 6 – 9 luni, și va fi mai costisitoare decât prima fază.