Pactul Ribbentrop – Molotov a reprezentat un motiv de dispută la Moscova, în fața jurnaliștilor, între președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel.
Putin a explicat jurnaliștilor că URSS a semnat pactul pentru a evita războiul cu Germania, iar Merkel a intervenit și a subliniat ilegitimitatea clauzei secrete a documentului.
Cancelarul german a efectuat o vizită oficială la Moscova în 10 mai, la o zi după Ziua Victoriei, sărbătorită spectaculor în capitala Rusiei, și a susținut o conferință de presă comună cu președintele rus.
„Uniunea Sovietică a făcut imense eforturi pentru a crea condițiile favorabile unei rezistențe colective la nazismul în Germania (…), pentru a forma un bloc antifascist în Europa. Dar toate aceste eforturi nu au avut succes”, a declarat Putin, citat de Agerpres.
„Când a realizat că a fost lăsată singură în fața Germaniei lui Hitler, URSS a luat măsuri pentru a evita o confruntare directă, și a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop”, a continuat președintele rus. „Acest pact avea sens din punct de vedere al garanțiilor de securitate pentru Uniunea Sovietică”, a adăugat el, răspunzând astfel la o întrebare a jurnaliștilor legată de recentele declarații ale ministrului rus al culturii, Vladimir Medinski, care a calificat pactul Molotov-Ribbentrop drept un triumf al diplomației lui Stalin.
„Este greu de înțeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adițională secretă”, a reacționat Angela Merkel. „Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim”, a adăugat cancelarul german.
Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939 de ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov și ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin.
Ambele țări agresoare voiau să se asigure, cel puțin oficial, că vor avea spatele „acoperit” în procesul expansionist de împărțire în două a ceea ce rămasese neocupat și/sau neîmpărțit din Europa. Cruzimea și cinismul celor doi dictatori, Hitler și Stalin, s-au repercutat timp îndelungat, prelungind cel de-al Doilea Război Mondial cu Războiul Rece și cu scindarea Europei în două prin Cortina de fier între anii 1945-1989.