Fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, a aflat vineri, la granița Ucrainei că deține o interdicție pe termen nelimitat de a-și mai vedea orașul, Cernăuți.
„Țara vecină și prietenă, frații noștri ucraineni ne interzic să intrăm, să ne ducem acasă. E simplu”, a spus Druc pentru InfoPrut. „Ei nu spun niciodată motivele, îți dau o hârtie și spun că ai intrarea interzisă în țară, dar nu explică motivele. Pentru mine, interdicția este nelimitată.”
Mircea Druc:
Pentru mine e rău că e nelimitat. Pentru mine fiecare zi e importantă, cât mă mai lasă Dumnezeu. Am vrut să merg să-mi văd casa, să-mi văd orașul, Sunt om în vârstă, cine știe când… Am vrut să-mi iau rămas bun de la orașul meu, ei, uite că dromaderii ăștia nu m-au lăsat.
Fostul premier este ultima persoană dintr-o listă considerabilă de cetățeni ai României care află taman la graniță că țara vecină nu-i vrea. Lista neagră e plină de jurnaliști români, un fost premier e o noutate.
Interdicțiile se împart jurnaliștilor în funcție de ce scriu despre Ucraina, inclusiv despre drepturile românilor din Ucraina. Singura modalitate prin care poți afla dacă ești pe lista neagră este încercâd să treci vama în Ucraina.
Redactorul-șef de la InfoPrut, Iulia Modiga, are înterdicție de intrare în Ucraina.
„În 2008 am fost ultima dată, într-o delegație oficială, dar n-am avut probleme. Uite că în 2015 s-a schimbat situația. Interdicția putea să apară oricând”, spune fostul premier.
În cazul lui Mircea Druc, diplomații de la București au trecut direct la acțiune. Ministerul a precizat încă de duminică pentru Mediafax că ambasadorul ucrainean, Teofil Bauer, e convocat astăzi la minister să dea explicații.
„Ambasadorul trebuie să explice, dacă vrea să explice la minister, iar ministerul, ar fi drăguț, să-mi spună și mie. Mai sunt cazuri, e foarte des și nu e normal pentru stadiul actual”, spune Mircea Druc.
Dar ministerul nu stă cu brațele încrucișate. „De altfel, subiectul interdicțiilor de intrare în Ucraina pentru un număr de cetățeni români a fost ridicat de partea română cu mai multe ocazii, inclusiv în discuțiile la nivelul miniștrilor afacerilor externe, atât în cadrul vizitei la București a ministrului ucrainean de externe (februarie 2015), cât și cu prilejul discuțiilor ulterioare, inclusiv telefonice, respectiv prin demersuri ale ambasadei României la Kiev în relația cu autoritățile ucrainene (ultimul demers fiind efectuat în urmă cu două săptămâni)”, anunțat duminică ministerul.
Reprezentanții MAE, contactați de InfoPrut, au precizat că ministerul va emite un comunicat de presă referitor la întâlnirea cu ambasadorul Ucrainei la momentul oportun. Biroul de Presă al MAE nu deține alte informații referitor la întrevederea cu ambasadorul, nici măcar dacă a avut loc sau nu.
Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Angel Tîlvăr, și-a exprimat îngrijorarea în cadrul întâlnirilor cu autoritățile de la Cernăuți, față de interdicția primită de Druc, anunță tot MAE într-un comunicat de presă.
„Să sperăm că eu am fost ultima picătură a paharului, că e plin paharul Ministerului de Externe și ei vor lua o decizie”, spune Druc.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a recomandat pentru rezolvarea situației, pe vreme când era condus de Titus Corlățean, o scrisoare deschisă către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), semnată de cei cu interdicții. APCE urma să tragă de urechi Ucraina și să o condiționeze în apropierea de Uniunea Europeană.
„Tragem speranța că se va afla cumva motivația, dar suntem copilăroși. Ei știu cine sunt eu încă din anii ’80. Știu că un om care este unionist și care vrea reîntregirea patriei, e clar că …”, este de părere Druc.