Blocul Unității Naționale, format ieri la Chișinău, a anunțat primele solicitări pentru autoritățile din Republica Moldova, după manifestația de amploare la care au participat 25.000 de oameni.
Liderii organizațiilor din cadrul Blocului Unității Naționale solicită Guvernului, Parlamentului și Președinției întrevederi în perioada 18-19 mai pentru discuții pe marginea următoarelor subiecte:
- revocarea interdicției cetățeanului român George Simion;
- continuarea parcursului european prin depunerea cererii de aderare la Summitul Parteneriatul Estic de la Riga, din 21-22 mai;
- organizarea unei reuniuni comune a celor două Guverne și Parlamente ale României și Republicii Moldova;
- transparentizarea procesului de identificare a responsabililor de devalizarea celor trei bănci – Banca Națională, Banca de Economii, Unibank – și pedepsirea de urgență a acestora.
Manifestanţii au decis unirea forțelor civice, implicarea activă în campania electorală și organizarea unei Mari Adunări Naționale în luna iulie. Organizațiile civice unioniste vor activa de acum înainte în cadrul aceluiași bloc, numit BUN (Blocul Unității Naționale). Acestea se vor implica în campania electorală de pe 14 iunie, înaintând candidaților din partea tuturor formațiunilor politice „Pactul pentru Unire, Pactul pentru Europa”, care vizează o apropiere considerabilă față de România. Raţionamentul acestui demers: doar cei care vor semna Pactul și își asumă implementarea măsurilor cuprinse în document vor fi votați de către electorat.
Pactul poate fi consultat pe site-ul www.pact.md.
Următorul eveniment major al unioniștilor va avea loc pe 5 iulie sub forma unei Mari Adunări Naționale.
Blocul Unității Naționale (BUN) este compus pentru început din 22 de entități civice convinse de necesitatea transformării idealului Unirii Republicii Moldova cu România în proiect naţional. Toate organizațiile obștești din Republica Moldova pot să adere la acest Bloc ca membri fondatori până pe 1 iunie.