Prima persoană condamnată de o instanță în Republica Moldova pentru corupție, fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță, spune că știa încă din 2005 toată schema prin care să fie atacat sistemul bancar.
După ce a fost condamnat la trei ani de închisoare, dar cu suspendare, fostul ministru s-a apărat pe blogul propriu. Susține că dosarul său a fost fabricat la comandă, însă Negruță nu explică și nevinovăția, erorile din sistem care au dus la această sentință ori vreo dovadă că dosarul său a fost comandat prin sedii de partide.
Veaceslav Negruță susține că știa despre jaful permanent de la Banca de Economii încă din 2005, când „un mai vechi coleg mi-a cerut un sfat asupra unei note scrise de un consilier de Preşedinte. Şi mi-a recomandat să uit de ea. Sfatul meu a fost să-şi depună demisia. L-au plecat ulterior. În acea notă era descrierea celor ce urmau să se întâmple cu Republica Moldova – convertirea în spălătorie de bani `кочующие по миру` (rătăcind prin lume – n.r.)”, începe dezvăluirile fostul ministru.
Totuși, abia în 2011 a sesizat „un atac fără precedent şi obraznic asupra intereselor statului în BEM”, scrie Negruță, cu specificația că a „ripostat dur”. Adevăratul atac dur din partea fostului ministru pare să vină abia acum, după condamnare, când publică o serie de documente, nevăzute de ochii presei până azi.
„Pentru o mai bună înţelegere a evenimentelor de până la cele descrise de Kroll, dar şi pentru a lăsa la discreţia fiecăruia în parte să aprecieze de ce eu m-am ales cu un dosar la comanda politică a unor grupuri de interese ascunse prin diferite partide, un spectacol cu regizori şi scenarişti şi alte elemente, consider că a venit ziua în care sunt obligat să public raportul MinFin în comisia Reidman”, mai scrie Negruță.
Fostul ministru menționează că nu a putut să facă documentele publice pentru că a fost summit-ul de la Vilnius în noiembrie 2013 și apoi momentul în care cetățenii Republicii Moldova s-au putut plimba fără vize în UE, în iunie 2014, dar subliniază că este totuși vorba despre lucruri cunoscute deja.