Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să aleagă un preşedinte, titrează astăzi, 20 mai 2011, publicaţia rusă Vocea Rusiei, adăugând că la Chişinău soluţia pentru depăşirea crizei politice întârzie să apară, aceasta fiind concluzia după şedinţa parlamentului care a avut loc pe 19 mai 2011, în timpul căreia membrii Alianţei pentru Integrare Europeană au respins propunerea comuniştilor de a iniţia procedura de alegere a şefului statului.
Această atitudine presupune semnarea sentinţei pentru o perspectivă politică, spune Vocea Rusiei, şi asta deoarece membrii coaliţiei de guvernare gândesc că ratarea alegerii preşedintelui din două încercări ar însemna noi alegeri anticipate, iar ele vor urma pentru că deputaţii comunişti nu vor vota pentru candidatura propusă de majoritatea parlamentară, iar forţele proprii îi sunt insuficiente AIE, mai ales în condiţiile în care unul dintre deputaţi a părăsit echipa, cu referire aici la Mihai Godea, care a decis să candideze pentru primăria Chişinău. Cazul său este unic, dar destul de vorbitor: membrii alianţei sunt de părere că activitatea alianţei este pusă sub semnul întrebării chiar şi de către simpatizanţii coaliţiei de guvernare. Este un simptom important. În iunie vor avea loc alegeri locale, care se pot finisa cu revanşa comuniştilor, cel puţin pe alocuri.
Iniţierea procedurii de alegere a şefului statului face parte din viziunile tactice ale Partidului Comunist din Republica Moldova, iar scopul a fost acela de a arăta electoratului cât de slăbită este Alianţa, precum şi că este incapabilă să respecte Constituţia. Membrii AIE au făcut recurs la sintagma „termeni raţionali”, iar intuiţia le sugerează că în cazul dat raţional ar fi să aştepte consumarea alegerilor locale.
La final, Vocea Rusiei, mai adaugă că membrii coaliţiei de guvernare sunt mulţumiţi de starea actuală a lucrurilor: Filat – premier, Lupu – preşedintele parlamentului şi preşedinte interimar, şi chiar dacă nu se ştie cine este gospodarul casei un singur lucru este sigur – aceştia nu sunt comuniştii. Comportamentul AIE este un fel de asumare a vinovăţiei, un fel de „capul plecat sabia nu-l taie”. Starea lucrurilor politice este aceasta. Şi chiar dacă reiese că acest cap este fără rege, este, totuşi, mai bine fără rege, decât fără cap.
Sursa: Vocea Rusiei