Postul de radio Vocea Basarabiei se află în mijlocul unui scandal început în 2014, când instituția de presă a fost cesionată printr-o decizie a Consiliului Coordonator al Audiovizualului în baza unor acte false. Potrivit fostului deputat PLR Valeriu Saharneanu, fondatorul postului de radio, Procuratura Generală și CNA sunt vinovate de complicitate în capturarea radioului de către Vlad Filat, prin intermediul lui Veaceslav Țîbuleac.
,,Postul de radio „Vocea Basarabiei” a fost cesionat printr-o decizie a Consiliului Coordonator al Audiovizualului din data de 10 februarie 2014 firmei „Canal-X” SRL din Briceni. Cesiunea a avut loc în baza unei cereri depuse de administratorul postului de radio Veaceslav Țîbuleac, însoțită de actul Adunării Generale a „EMICO” SRL, confirmat de semnăturile a patru „asociați cu valoarea cotei de participare de 75%”. Respectivul act este un fals, pentru că Adunarea Generală nu a avut loc, acționarii au fost ignorați ori înșelați, iar semnăturile de sub el …sunt falsificate”, susține Valeriu Saharneanu.
Conform fostului deputat, cesionarea licenței prin fals și înșelăciune a condus la schimbarea deținătorului licenței. Canal-X SRL este o firmă din Briceni, al cărui acționar 100% este un oarecare Igor Cijov, care la rândul său este administratorul „Caravita Co” SRL, al cărui acționar 100% este Vladimir Rusu, nepotul liderului PLDM Vlad Filat.
,,Drept recompensă pentru aducerea la îndeplinire a schemei de înstrăinare a licenței postului de radio, care poate fi calificată în limbajul uzual drept raider, administratorul V. Țîbuleac s-a ales cu o casă în mun. Chișinău, dânsul locuind dintotdeauna în or. Nisporeni. Un procuror care ține la profesia sa și care s-ar afla în serviciul Legii ar fi luat, cel puțin ca variantă de lucru, trei piste de cercetare împletite între ele: a) Cum administratorul unui post de radio făcut falimentar a devenit el însuși milionar în perioada de după cesionare; b) Dacă nu cumva noua casa din Chișinău a administratorului poate fi considerată obiect al mitei; c) Care este originea și statutul sumelor de bani (peste 8 milionane lei) apărute din senin ca datorii pe conturile „EMICO” SRL”, notează Valeriu Saharneanu într-o scrisoare deschisă adresată ,,cetățenilor” care conduc Procuratura și CNA.
În același context, Saharneanu ridică un semn de întrebare cu privire la examinarea plângerii sale, atribuite „întâmplător” procurorului Carolina Vicol. „Mai multe surse mass-media sugerează că respectiva cetățeană-procuror este soția lui Nicolae Vicol, fost director al Inspectoratului Fiscal de Stat, recent judecat cu executare pentru corupție și surprins în interceptări telefonice de comitere a unor comenzi politice ilegale ale fostului prim-ministru Vlad Filat, demis și el pentru susceptibilitate de corupție – tot dânsul beneficiarul final și exclusiv al cesionării prin fals în acte, înșelăciune și corupere a postului de radio Vocea Basarabiei”, mai precizează fondatorul acestei instituții.
În încheierea scrisorii deschise, fostul deputat anunță că se va adresa CEDO în legătură cu acest caz, pe care Procuratura și CNA refuză să îl examineze.
Postul de radio Vocea Basarabiei, deschis în sprijinul unității naționale a românilor de pe ambele maluri ale Prutului și militant al cauzei Unirii lor, a fost înființat pe 18 iunie 2000. În 2002 și 2005 a fost întrerupt prin abuzuri ale puterii comuniste. Extinderea de la un post de radio local cu o singură frecvență în Nisporeni la un post de radio cu acoperire națională a fost posibilă cu finanțări obținute prin accesarea proiectelor în sprijinul democrației ale Guvernului României, Guvernului și Ambasadei Statelor Unite ale Americii, posturilor de radio Vocea Americii, BBC și Europa Liberă, precum și Deutsche Welle.