Lucrurile se complică în privinţa noului regim tarifar al energiei electrice şi al gazelor naturale, polemică care a ocupat în ultimele săptămâni prim-planul opiniei publice din Republica Moldova.
Deşi salută decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de ajustare a tarifelor la electricitate şi gaze naturale, secretariatul Comunităţii Energetice ameninţă că dacă noua grilă de tarife nu va fi aprobată, Republica Moldova ar putea fi sancţionată pentru nerespectarea legislaţiei Comunităţii Energetice.
Avertismentul a fost formulat pe pagina oficială a secretariatului Comunităţii Energetice. În nota informativă postată se menţionează că actuala ajustare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali a fost necesară pentru a evita o posibila criză energetică, a cărei iminenţă a început să se resimtă odată cu deprecierea galopantă a leului moldovenesc.
„Decizia ANRE constituie o precondiție necesară pentru stabilizarea sectorului energetic din Republica Moldova, dar ea trebuie continuată, făcându-se mai mulți pași și reforme fundamentale”, explică Dirk Buschle, vice-directorul secretariatului Comunităţii Energetice, în nota informativă.
Republica Moldova este obligată să aplice această ajustare tarifară prin Directiva 2009/72/EC cu privire la normele comune pentru piața internă de energie electrică.
Pe 18 iulie, ANRE a aprobat tarife mai mari pentru consumatorii casnici deserviți de companiile de stat RED Nord, RED Nord-Vest şi de RED-urile companiei Gas Natura Fenosa. Pentru RED Nord, scumpirea e de 30%. Pentru RED Nord-Vest: 34%. Pentru RED Fenosa: 37%. În privinţa gazelor naturale, Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat un tarif mediu mai mare cu 15,4%.
Dincolo de aceste aspecte de orizont tarifar avem Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, despre care s-a vorbit de multe ori că poate fi folosită oricând de separatiştii din regiunea transnistreană drept armă de şantaj la adresa autorităţilor de la Chişinău. Obiectivul termoelectric al separatiştilor joacă un rol extrem de influent în peisajul energetic al Republicii Moldova, asigurându-i peste 80% din necesităţile de curent electrtic. Potrivit Mold Street, livrările curentului electric produs la Cuciurgan sunt efectuate de firma ENERGOKAPITAL, cu sediul la Tiraspol, căreia ANRE i-a eliberat licenţă pentru furnizarea energiei electrice la tarife nereglementate, fapt care poate fi interpretat, bineînţeles, ca joc la două capete. Centrala de la Cuciurgan a fost privatizată fraudulos de grupul Inter RAO EES. La fiecare jumătate de an, subliniază sursa citată, ANRE eliberează o nouă licenţă către centrala de pe teritoriul Republicii Moldova controlat de separatişti. Cum explică ANRE această bizară „meteahnă”? Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică invocă o hotărâre de Guvern din 2005 care permite agenţilor economici din regiunea transnistreană, înregistraţi provizoriu la Registrul de Stat al Republicii Moldova, să obţină licenţe, pentru tipurile de activitate supuse licenţierii, pe un termen de până la 6 luni.