O altă bancă pare a îşi face simţită prezenţa în „palmaresul” atacurilor raider din sistemul bancar al Republicii Moldova, pe lângă devalizările tricefale de la BEM, Banca Socială şi Unibank.
Este vorba despre Victoriabank, a treia entitate bancară ca mărime din Republica Moldova.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) solicită, printr-o scrisoare publicată recent, convocarea Adunării Generale extraordinare a acţionarilor Victoriabank, pentru a alege un nou consiliu de administraţie şi a restabili guvernanţa corporativă.
BERD, care deţine în prezent 15,06% din capitalul băncii, i-a îndemnat pe ceilalţi acţionari să se alăture cererii de convocare a Adunării Generale extraordinare.
O astfel de adunare poate fi convocată de către investitorii care deţin 25% din acţiuni, potrivit legislaţiei din Republica Moldova. Ordinea de zi propusă de BERD include încetarea anticipată a competenţelor consiliului de administraţie al Victoriabank, care a fost suspendat printr-o hotărâre judecătorească din septembrie 2014, şi alegerea unui nou consiliu.
Obstacolele impuse de Guvernul Gaburici
BERD este şi unul dintre principalii investitori instituţionali din Republica Moldova. Din 1995, BERD este acţionar al Victoriabank. De la începtul acestui an, Banca Europeană pentru Reconstrcuţie şi Dezvoltare şi-a anunţat intenţia de a-şi mări participaţia cu scopul restabilirii guvernanţei corporative şi asigurarea unei performanţe durabile la Victoriabank. Numai că, în spatele uşilor închise, defunctul Guvern Gaburici avea alte planuri şi a hotărât să pună în beţe în roate Băncii, prin diverse propuneri ale ministrului Economiei, controversatul Stephane Bride: o serie de modificări legislative care au dus la blocarea tranzacţiei de majorare a participaţiei la Victoriabank. Conform Mold-Street, care invocă surse din interiorul Guvernului, acesta ar fi fost şi motivul pentru care Banca Mondială şi Uniunea Europeană şi-ar fi sistat finanţarea externă către Republica Moldova.
Acţionariatul majoritar al Victoriabank este deţinut în prezent de firma Insidown, cu sediul într-o celebră pepinieră de offshore-uri – Cipru. Insidown are un pachet de 39,2% din acţiuni, iar beneficiarul lor ar fi, potrivit Mold-Street, un misterios stomatolog româno-german care, în realitate, nu ar fi decât o „hologramă” a adevăratului om din spatele acţiunilor. Adevăratul beneficiar? Sursa citată afirmă că este unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni din Republica Moldova, implicat în atacurile raider, însă nu-i menţionează numele.
Acţiunile Victoriabank sunt împărţite în felul următor: BERD – 15,06%, Alpha Bank din România – 12,5%, Victor Ţurcan – 10,45%, Galina Proidisvest – 4, 04%, Valentina Ţurcan – 2,47%, Mihail şi Elena Artemenco – 2,49% şi 2,45%, iar firma Notabil Plus – 2,36%.
Revenind la Stephane Bride, cotidianul britanic The Guardian publica în iulie un material care oferea un detaliu extrem de preţios privind rolul ministrului Economiei în „jaful secolului”, axându-se pe momentul de biografie publică în care Bride conducea sucursala din Republica Moldova a cunoscutei companii de audit Grant Thornton.
Cotidianul britanic luase la puricat, într-un articol amplu, felul în care sucursala condusă de Bride a dat dovadă de neglijenţă şi incompetenţă, lăsând să se petreacă chiar sub „nasul” ei devalizările masive de la BEM, Banca Socială şi Unibank, care au dus la furtul a aproximativ un sfert din PIB-ul Republicii Moldova şi la una dintre cele mai mari jafuri din lume ale ultimului deceniu.
În ultimii ani, Grant Thornton s-a ocupat de aspectele de audit ale celor trei instituţii bancare, tocmai în perioada în care au debutat atacurile raider asupra trio-ului bancar.
De asemenea, jurnaliştii de la The Guardian scriau în materialul lor şi despre felul în care Stephane Bride, fostul director al subsidiarei de audit din Republica Moldova, a urcat pe scara funcţiilor, fiind numit în funcţia de ministru al Economiei imediat după ce a ieşit la iveală schema delapidărilor.
Stephane Bride le-a spus jurnaliştilor britanici că numirea sa a fost făcută în conformitate cu legislația Republicii Moldova și ţinând cont de „calitățile și experiența” sa în domeniu.
Compania de audit, condusă de Stephane Bride la acea dată, a negat orice acuzație, susținând că anual fuseseră făcute „diverse observații, atât către managementul și acționariatul acestor bănci”, cât și Banca Națională a Republicii Moldova.
Cine este Bride
De când a fost numit ministru al Economiei şi până în prezent, Stephane Bride a acţionat foarte discret, mereu într-un plan secund al vitrinei publice. Numai că, pentru cei curoşi, pentru amatorii de portrete realiste, o anchetă din luna martie a celor de la RISE Project ne arată un Stephane Bride cu o situaţie financiară demnă de titulatura de aristocrat.
Stephane Cristophe Bride, de origine franceză, născut la Dakar, în Senegal, şi este căsătorit cu Olesea Bride-Kucerovskaia, din Republica Moldova. Statutul marital al soţilor Bride (bride, în engleză, înseamnă mireasă) se extinde şi în zona afacerilor, unde sunt parteneri, potrivit RISE Project. “Stephane are 23 de ani de experiență în audit și consultanță. După aproximativ 8 ani de experiență în Franța și în alte state la compania Ernst and Young (EY), una dintre 4 cele mai mari companii de audit și consultanță din lume (așa-zisul grup Big 4), a avut o misiune de consultanță în Republica Moldova (în anul 1999) pentru France Telekom, care a intrat pe piața de telefonie mobilă a Moldovei cu brandul Voxtel, actualul Orange”, se arată în investigaţia RISE. Misiunea de consultanţă în Republica Moldova a ministrului cu nume exotic s-a dovedit a fi extrem de avantajoasă: Stephane Cristophe Bride şi-a pus pe picioare un birou al companiei Ernst and Young, anii 2001-2005 îl găsesc pe Bride director executiv în cadrul EY Moldova/Europa de Sud-Est, apoi, din 2005 până în 2010, harnicul senegalez Stephane îşi reorientează cariera, alăturându-se celei de-a cincea companii de audit din lume, Grant Thornton, şi se ocupă de “extinderea acesteia în Republica Moldova şi România”.
“El est coproprietar, împreună cu soţia, la două firme: Grant Thornton Audit SRL și Grant Thornton SRL. Pe site-ul grantthornton.md aceste firme sunt anunțate ca parte al brandului Grant Thornton Moldova, care este consultant financiar și de afaceri şi parte a Grant Thornton International Ltd (GTIL)”, notează RISE Moldova.
Alte performanţe afacereşti demne de menţionat: Bride mai deţine compania G&G Solar 1 SRL, specializată în realizarea unor proiecte de producere a energiei electrice din resurse regenerabile. Firma actualului ministru al Economiei a construit la periferia Chişinăului, pe teritoriul centrului Porsche, un parc fotovoltaic de 6.660 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 330kW. “Proiectul a fost realizat datorită unei linii de creditare de la proiectul MoSEFF (finanțat de Uniunea Europeană)”, subliniază RISE.
În vara anului trecut, Stephane Cristophe Bride a fondat, într-un parteneriat cu un cetăţean francez, Jeremy Besnier, G&G Wind SRL, firmă care ar urma să se ocupe de dezvoltarea unor proiecte de energie electrică pe bază de vânt.
“Soţia sa, Olesea Bride, apare ca administratoare, atât la Grant Thornton SRL, cât şi la SA <<Novahabitat>> din Chişinău, companii care au aceeași adresă juridică – str. Grigore Ureche, 69, imobil care aparține familiei Bride. Stephane Bride mai deţine o locuință de lux, amplasată în același cartier cu noul premier Chiril Gaburici. Imobilul cu suprafața de peste 113 m.p. este evaluat oficial la jumătate de milion de lei, deşi valoarea de piață este de 8 ori mai mare, spun experții imobiliari”, se mai precizează în investigaţie.