Ministrul afacerilor externe de la București, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj participanților la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului: toți românii de pretutindeni, indiferent de denumirea folosită pentru identificarea lor, trebuie să se bucure de drepturile fundamentale ce vizează păstrarea identității naționale — folosirea limbii materne, accesul la serviciul religios în limba română, accesul la informație, participarea la viața socială, economică, culturală și la treburile publice — iar România insistă asupra respectării lor în dialogul bilateral cu statele de reședință, respectiv la nivel multilateral.
,,De aceste drepturi, ca de altfel de orice alte drepturi prevăzute de dreptul internațional și de standardele în materie de protecție a persoanelor aparținând minorităților naționale, trebuie să se bucure toți românii de pretutindeni indiferent de denumirea folosită pentru identificarea lor. Am fost identificați, de-a lungul timpului, sub diferite nume, toate reflectând, însă, aceeași rădăcină, aceeași cultură, aceeași limbă, aceeași spiritualitate: românitatea”, se precizează în mesajul lui Bogdan Aurescu, citit în prima zi a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului de președintele Fundației pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, informează Agerpres.
Bogdan Aurescu a precizat că se implică personal în identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor cu care fiecare comunitate se confruntă. ,,Trebuie sa fim continuu conștienți că toate comunitățile românești din afară au nevoie de sprijin atent direcționat și de răspuns concret pentru problemele cu care se confruntă. Doresc să vă asigur de implicarea mea personală în identificarea celor mai potrivite soluții care să răspundă acestor nevoi concrete, chiar dacă nu toate problemele pot fi soluționate imediat în integralitate. Vor fi făcute, însă, toate eforturile și demersurile care ne stau la dispoziție„, se arată în mesajul ministrului de Externe.
Potrivit acestuia, România are un interes direct și clar conturat în protejarea drepturilor minorității române din afara țării, indiferent de etnonimul folosit pentru identificarea acesteia pe teritoriul statului de reședință. ,,Interesul nostru nemijlocit, decurgând din considerente de apartenență comună la filonul spiritual românesc și solidaritate culturală și lingvistică, este acela ca statele care găzduiesc pe teritoriul lor minoritate românească să adopte măsuri adecvate și substanțiale pentru conservarea și promovarea identității sale etnice, culturale, religioase, lingvistice a românilor de acolo. România are așteptări ca măsurile adoptate în acest sens de către aceste state să fie cel puțin similare celor promovate de România în favoarea minorităților naționale de pe teritoriul său, menite să asigure protejarea identității etnice, culturale, religioase și lingvistice a persoanelor aparținând acestor comunități”, se mai menționează în mesajul lui Bogdan Aurescu.
În perioada 10-16 august 2015 se desfășoară cea de-a XIII-a ediţie a Universităţii de Vară Izvorul Mureşului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Harghita. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (MAE), al Institutului Cultural Român şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. Tema principală a acestei ediții vizează ,,România și românii de la frontiera UE şi NATO„.