Guvernarea de la Chişinău şi oligarhii, în frunte cu prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, s-au îmbogățit prin vânzarea resurselor Republicii Moldova şi prin manevrarea banilor oferiţi de Uniunea Europeană sub acoperirea retoricii liberale. În consecință, economia s-a depreciat brusc, în detrimentul oamenilor de rând. Aceasta este una dintre concluziile experților de la Global Research.
,,Situaţia de criză politică şi lupta cu aşa-zisa mână a Moscovei le permite să justifice o corupţie absolută şi să explice dezastrul din economie. Un exemplu al acestei abordări ar putea fi acţiunile fostului prim-ministru Iurie Leancă. În perioada în care era premier, Guvernul său a dat credite de aproximativ 1 miliard de dolari către trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, timp de trei luni. O mare parte din aceşti bani a fost iniţial împrumut al UE. Creditele nu au fost restituite. Leancă i-a ajutat pe oligarhii Ilan Shor şi Vladimir Plahotniuc să fure banii din Banca Naţională a Moldovei prin intermediul acestor bănci. Astfel, oligarhii au transformat Republica Moldova într-un stat feudal în care aproximativ 50% din populaţia de sex masculin lucrează în străinătate, în timp ce familiile lor sunt aproape ostatici în Republica Moldova. Sistemul corupt al dictaturii oligarhice blochează orice posibilitate a oamenilor de a depăşi acest sistem. Dar un număr de oameni mai încearcă să o facă…”, se arată în analiza Global Research.
Un alt element important referitor la Republica Moldova este rolul României, membru al NATO şi UE, care își manifestă intenţia sa de reunire cu Moldova, precizează specialiștii. ,,Unirea a devenit un obiectiv pentru unii politicieni români, în special pentru fostul preşedinte Traian Băsescu. (…) Oligarhii niciodată nu vor sprijini cu adevărat aderarea la România pentru că nu vor să piardă terenul lor de putere”, se menționează în analiză.
Global Research scrie și despre riscul izbucnirii unui conflict militar în regiunea transnistreană, care s-ar putea extinde pe tot teritoriul Republicii Moldova şi care, la un moment dat, s-ar putea contopi cu cel din Ucraina. Rezultatul va fi instalarea haosului în Republica Moldova.
Citiți analiza integrală aici.