Odată cu scoaterea din ecuaţie a Maiei Sandu, fostul ministru al Educaţiei, “s-au dus și speranțele de a salva în al 12-lea ceas proiectul statal Republica Moldova, cu toate neajunsurile lui vizibile”, scrie George Simion, liderul Platformei Unioniste “Acţiunea 2012”, într-un articol de opinie publicat în Timpul.md.
Neajunsurile vizibile? Problema transnistreană, “economie bazată doar pe ramura agricolă, numărul extrem de mare de emigranţi” şi alte asemenea generatoare de dezechilibre majore.
În opinia lui Simion, noul premier al Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, reprezintă o “nouă persoană comodă” în fruntea Executivului pentru autorii mega-delapidărilor din sistemul bancar.
“Și pentru că Unirea capătă un ecou din ce în ce mai mare în rândul populației, Streleț a zis să-şi înceapă mandatul cum altfel decât asigurându-i pe cei care l-au pus în funcție că justiție ca-n România nu va fi niciodată între Prut și Nistru. Unirea (deci bunăstare, justiție, securitate și altele) nu se va întâmpla, potrivit lui Streleț, pentru că populația din România nu e pregătită să accepte ca să fie sărăcită de moldoveni. Păi stați așa, doar nu suntem proști, normal că nu acceptăm să fim sărăciți: hoții la închisoare, miliardul înapoi și moldovenii nu vor sărăci(=fura) pe nimeni! Ideea unei Uniri e ca fiecare dintre părți să vină cu lucrurile bune la viitoarea construcție statală. Ori locul unora din clasa politică este la pușcărie, nu în viitorul parlament. A trebuit să vină a doua zi Traian Băsescu să explice, ca unui copil de clasa 3-a, că o țară mai mare este una mai puternică”, notează George Simion.
Liderul “Acţiunii 2012” aduce în discuţie minuţioasa analiză a Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN) despre costurile reunificării României cu Republica Moldova, studiu elaborat de specialistul în economie Petrişor Peiu. Analistul FUMN “spune cât se poate de clar că numai uniți putem avea o creștere economică de peste 5 procente din PIB, iar investițiile în infrastructură, salarii și pensii se vor recupera din aportul comun al celor două părți componente ale statului unit în timp scurt la scara istoriei și a actualelor evoluții: în opt ani. Nu mai repet aici altceva decât că trei din patru români vor Unirea, asta o arată toate sondajele cu o precizie mai ceva decât cotele apelor Dunării și e vizibil chiar și pentru ochiul magic de pe casa domnului prim-ministru”, scrie Simion în articolul său de opinie.
“Eram în satul Pelinia vara trecută și vorbeam alături de <<Tinerii Moldovei>> cu sătenii despre ce e de făcut, o replică spusă de unul dintre ei mi-a rămas întipărită în cap: – Ei, băieți, trebuia să facem de mult cum au făcut străbuneii noștri în 1918 și să votăm unirea cu Țara! Se fac 100 de ani de atunci, iar în Țară se vorbește din ce în ce mai mult despre proiectul România 100”, notează în continuare George Simion, adăugând că singurul organism decizional care poate asigura viitorul cetăţenilor şi poate duce la reunificarea celor două state româneşti este Sfatul Ţării.
“În momente de cumpănă, neamul nostru a convocat Consiliul înțelepților / Sfatul Țării. La Ploiești, în parcul Constantin Stere, la finalul Marșului lui Ștefan cel Mare, a fost lansată proclamația Fiilor Patriei care propune chestiuni concrete care să adune bunăstare oamenilor: poduri peste Prut la Fălciu, Leova, Ungheni și Miorcani/Pererîta, mutarea encartamentului lat la posturile vamale de pe Nistru și revenirea la encartament feroviar european, gazoductul Iași-Ungheni continuat până la Chișinău, linii electrice de înaltă tensiune Cernavodă-Isaccea-Vulcănești-Chișinău, Suceava-Bălți și Iași-Ungheni-Strășeni. S-a cerut reînființarea Sfatului Țării. Avem nevoie de Sfatul Țării, singurul care poate asigura viitorul cetățenilor și poate duce la unirea Republicii Moldova cu România, singura cale de integrare a acesteia în UE și NATO. Avem nevoie de parteneri de dialog credibili, în interiorul granițelor actuale ale celor două state și în exteriorul lor. Avem nevoie de intelectualii și reprezentanții adevărați ai categoriilor sociale, de liderii din teritoriu, de reprezentanții tineretului, avem nevoie de reprezentanții Țării, atâția cât mai sunt ei în actuala Republica Moldova”, scrie liderul unionist.