Cu umbrele și pelerine, cu steaguri și panglici tricolore, cu bună dispoziție, curiozitate, dragoste și dor de frații de peste Prut, ploieștenii s-au strâns vineri în fața Palatului de Cultură pentru a participa la deschiderea primei ediții a festivalului de folclor și tradiții ,,Prahova iubește Basarabia”.
Invitații, peste 150 de tineri din Republica Moldova membri ai ansamblurilor populare din raioanele Călăraşi, Cimişlia, Leova, Basarabeasca, Hînceşti, dar şi din raionul Cernăuţi din Ucraina, alături de reprezentanți ai administrației din cele cinci raioane din stânga Prutului, au fost primiți cu căldură în județul care de multe ori a dat tonul acțiunilor menite să accelereze procesul reîntregirii naționale.
,,Sunt cetățean român și aici mă simt ca acasă. Am crescut în momentele de renaștere națională, cu Dumitru Matcovschi, cu Ion Hadârcă, Grigore Vieru, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, cu toți cei care au promovat valorile noastre naționale. Îi respect pe toți aceștia și mă mândresc că sunt român. Noi ne-am oprit la Podul de Flori. Acum, tinerii au învățat istorie, ați văzut cum s-a început marșul tinerilor din Basarabia, pe jos, spre București – este un eveniment care ne dă speranță și probabil că adevărul istoric va fi restabilit”, a declarat pentru InfoPrut Sergiu Artene, președintele raionului Călărași.
Consiliul Județean Prahova și Centrul Județean de Cultură Prahova au venit cu inițiativa organizării Festivalulului de folclor și tradiții ,,Prahova iubește Basarabia”, parte a Programului Național România 100, iar detaliile evenimentului au fost puse la punct cu atenție și dedicație de consilierul judeţean Ludmila Sfârloagă.
Prefectul de Prahova Rodica Paraschiv ne-a mărturisit că pentru dumneaei, Basarabia chiar înseamnă România. ,,După 1989 am avut ocazia cunoaștem care este istoria adevărată și nu este normal ca oameni care vorbesc aceeași limbă, oameni care au același trecut, istorie, cultură, tradiție, să nu fie împreună. Programul acesta, România 100, ne-a creat premisele să ne reorientăm și să ne regândim viitorul apropiat, dar și cel îndepărtat”, a precizat aceasta. În același timp, prefectul a subliniat că județul Prahova este foarte activ la nivelul relaționării cu Republica Moldova. ,,Faptul că nu este prima noastră acțiune comună, că 5 orașe de la noi sunt înfrățite cu localități din Basarabia, că 11 comune sunt înfrățite cu alte localități de peste Prut și Consiliul Județean Prahova este înfrățit cu 5 raioane, că noi am venit pentru prima oară cu fond de carte, cu inițiativa unui parc industrial, că facem parte din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru este un semn că dorim să facem ceva”, a spus Rodica Paraschiv.
Mircea Cosma, președintele Societății Cultural-Istorice ,,Mihai Viteazul”, și-a exprimat convingerea că prin intermediul Sfatului Țării, un organism format din zeci de specialiști în domeniul culturii, al economiei și în cel politico-diplomatic, Reunirea se va produce în mod pașnic. ,,Noi considerăm că etapa de conștientizare a mândriei de a fi român și-a atins scopul. Etapa de schimbare a clasei politice, la ultimele alegeri locale (n.r. din Republica Moldova), a demonstrat că a atins acest rezultat, întrucât aproape 28 de raioane sunt conduse de partidele pro-europene și 700 de primării din circa 900 sunt conduse de reprezentanți ai partidelor pro-europene; practic, literele latine au triumfat peste tot, exceptând trei magazine din Bălți, Anenii Noi. Dar, în general, limba română este la ea acasă, mândria de a fi român a început să fie la ea acasă, sentimentul că aparțin aceluiași neam este acasă„, consideră Cosma.
Reînființarea Sfatului Țării a fost cerută imediat după Marșul lui Ștefan cel Mare, în cadrul proclamației ,,Fiilor Patriei”, lansată la Ploiești, în Parcul ,,Constantin Stere”. Documentul face referire la o serie de aspecte care să asigure bunăstarea oamenilor: poduri peste Prut la Fălciu, Leova, Ungheni și Miorcani/Pererîta, mutarea encartamentului lat la posturile vamale de pe Nistru și revenirea la encartament feroviar european, gazoductul Iași-Ungheni continuat până la Chișinău, linii electrice de înaltă tensiune Cernavodă-Isaccea-Vulcănești-Chișinău, Suceava-Bălți și Iași-Ungheni-Strășeni.
,,Prahova a reușit să stabilizeze o anumită viziune asupra istoriei comune a poporului român și o administrație care a trecut deja pe calea aplicării proiectelor europene”, a spus Mircea Cosma. De asemenea, acesta a dezvăluit că după ce la Soroca va fi inaugurată statuia celui de-al doilea președinte al Sfatului Țării, Constantin Stere, după ce la Edineț va fi creat un nucleu al dacilor liberi și unde va fi amplasat un monument al lui Decebal, după ce pe 29 august, la Comrat, va negocia cu Irina Vlah, bașcanul autonomiei găgăuze, ridicarea monumentului lui Bogdan-Vodă, proiectele în Republica Moldova vor continua cu o concentrare sporită asupra raioanelor Briceni, Dondușeni, Șoldănești, Glodeni și Edineț.
Programul festivalului ,,Prahova iubeşte Basarabia” continuă până duminică seara.
Sâmbătă, 22 august
– ora 18:00 – Parada costumelor pe Bulevardul Republicii-Palatul Culturii;
– ora 19:00 – Spectacol folcloric pe scena Palatului Culturii;
Duminică, 23 august
– ora 14:00-16:00 Spectacol la Plopeni – Casa de Cultură;
– ora 17:00 – Spectacol în Parcul ,,Constantin Stere” din Bucov.