Regiunea transnistreană este o creaţie a Kremlinului îndreptată împotriva politicii externe a Republicii Moldova, iar acest model de conflict îngheţat va fi cel mai probabil aplicat de Vladimir Putin şi în estul Ucrainei. Opinia îi aparţine lui Oleksandr Khara, expert în politică externă.
„Se vor întâlni încă o dată, şi încă o dată, şi încă o dată. De mai bine de 20 de ani, au loc discuţii despre Transnistria. Aceasta este politica Rusiei de a prelungi conflictul, de a-l îngheţa şi de folosi conflictul împotriva statului pe teritoriul căruia îl creează. Deci, Transnistria este un conflict care a fost creat de Kremlin şi este îndreptat împotriva politicii externe a Republicii Moldova”, a afirmat Khara într-un interviu pentru Ukraine Today, referindu-se la aşteptările comunităţii internaţionale de la întâlnirea în format Normandia (Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina) care se desfăşoară astăzi la Paris privind acordul de pace Minsk II.
Streleţ a cerut retragerea trupelor ruse
La Adunarea Generală ONU, desfăşurată în această săptămână, Valeriu Streleţ, premierul Republicii Moldova, a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană și înlocuirea misiunii de pacificare cu o misiune civilă internațională.„Suntem de părere că operațiunea de menținere a păcii și-a îndeplinit mandatul și ar trebui să fie transformată într-o misiune civilă cu mandat internațional corespunzător”, a declarat Streleț, citat de RBC.ru.
De asemenea, şeful Executivului de la Chișinău a dat asigurări că în ciuda provocărilor interne și externe, Republica Moldova va continua soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean. „Prin restabilirea încrederii și promovarea dialogului trebuie să mergem pas cu pas într-o soluționare globală a conflictului. Acesta trebuie să se întâmple prin respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și prin acordarea statutului special al Transnistriei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional”, a spus Streleț de la tribuna ONU.
Câinii latră, caravana trece
Tot în această săptămână, pe fâşia teritorială ocupată ilegal de separatişti de la Tiraspol au avut loc exerciții militare cu participarea a 350 de soldați ruși din cadrul brigăzii motorizate. Potrivit Novostipmr, care citează Ria Novosti, exercițiile se vor desfășura până astăzi, după care militarii vor fi pregătiți să se alăture serviciului de pacificare în Zona de Securitate de pe Nistru. Militarii ruși au folosit în cadrul exercițiilor „armament de ultimă oră pentru a nimici şi cuceri poziţiilor inamice”. Un exercițiu similar în regiunea transnistreană a avut loc la mijlocul lunii august, când aproximativ 400 de militari ruşi au efectuat antrenamente cu muniţie reală.
600 de dolari amendă dacă nu vrei să te înrolezi în „armata transnistreană”
Tinerii din regiunea transnistreană care se eschivează de la serviciul militar, în cadrul așa-zisei „armate transnistrene”, riscă să fie sancționați cu o amendă de aproximativ 600 dolari SUA sau cu închisoare de până la doi ani, a semnalat zilele trecute Asociația Promo-LEX, potrivit Agerpres.
Organizația neguvernamentală din Republica Moldova şi-a exprimat îngrijorarea față de fenomenul înrolării forțate în structurile paramilitare ilegale din regiunea separatistă și de lipsa reacțiilor și acțiunilor din partea autorităților constituționale.
Potrivit Promo-Lex, acest lucru poate fi calificat drept privare ilegală de libertate, manifestată prin detenție în unitățile paramilitare din estul Republicii Moldova.
Un nou val de înrolare a tinerilor, cu vârste între 18 și 27 ani, de pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol va avea loc în perioada 1 octombrie — 31 decembrie 2015. Este vorba, în mare parte, de cetățeni ai Republicii Moldova, Federației Ruse și Ucrainei, cu domiciliul în regiunea transnistreană, care au fost citați pentru înrolare în structurile paramilitare locale.