Republica Moldova nu are nicio şansă să se salveze singură din dezastrul politico-economic în care a ajuns, aşa cum un om care se îneacă „nu se poate trage singur de păr din apă”. Opinia îi aparţine lui Dan Dungaciu, preşedintele Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române.
Dungaciu susţine că atunci când la Chişinău se strigă în stradă „DNA, treci Prutul!” este un semnal clar că Republica Moldova nu are instrumentele necesare pentru a ieşi din acest vertij întreţinut de oligarhi. „Republica Moldova nu se poate salva singură. Se poate trage singur de păr ca să iasă la suprafaţă din apă un om care se îneacă? Nu poate. Când se strigă <<DNA, treci Prutul>> este clar că nu există instrumentele necesare pentru a se salva”, a explicat expertul în cadrul dezbaterii „Republica Moldova – Ultima noapte de iluzii, întâia zi de realism”, organizată astăzi la Bucureşti.
De asemenea, în ceea ce priveşte clişeul că Rusia ar putea fi pluta financiară de care are nevoie economia Republicii Moldova, Dan Dungaciu a afirmat că aceasta este o mare iluzie. „Cine crede că Rusia este o salvare pe termen scurt pentru Republica Moldova se înşeală amarnic. Dacă au impresia că pro-ruşii îi vor salva, se înşeală amarnic. Dacă vor ajunge la putere, Dodon sau Usatîi vor fi daţi afară de la guvernare peste câteva luni, pentru că nu au bani, iar Rusia nu le va da bani. Rusia nu are bani să susţină un asemenea proiect, la fel cum nu are bani nici pentru regiunea transnistreană”, a subliniat Dungaciu.
Este România cea chemată să ofere un plan Republicii Moldova? Ce fel de plan poate să ofere România? , s-a întrebat retoric în cadrul dezbaterii expertul economic al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN) Petrişor Peiu. ,,Este o poveste că Rusia este concentrată să sprijine Republica Moldova. România este singura interesată. Ca dimensiune, față de cea a Republicii Moldova și ca distanță economică relativă, sunt optime pentru ca România să fie principala entitate care să ofere un plan Republicii Moldova”, a punctat specialistul în economie. Petrișor Peiu a menționat că este necesară o expansiune economică a României în Republica Moldova, o abordare unitară, pe termen lung și cu resurse ample, nu numai pe dimensiunea investițiilor, ci și prin susținerea comerțului. În încheiere, expertul a mai precizat că și populația României demonstrează apetit investițional față de Republica Moldova.
Dezbaterea publică ,,Republica Moldova: Ultima noapte de iluzii, întâia zi de realism” a fost organizată de Fundația Universitară a Mării Negre și New Strategy Center, în parteneriat cu ziarul Adevărul și revista Foreign Policy România.