Care este legătura dintre Republica Moldova, ţărmurile cu palmieri ale Oceanului Indian şi un apartament din Scoaţia? Banii din „jaful secolului”, informează britanicii de la BBC într-un amplu reportaj.
Un apartament dintr-un ansamblu imobiliar scoţian nu este tocmai locul în care te-ai aştepta să te poarte traseul unui miliard de dolari dispăruţi din sistemul bancar al unui stat mic precum Republica Moldova, notează jurnaliştii britanici. „Însă la parterul unui bloc din nordul Edinburgului se află un apartament modest care găzduieşte o firmă misterioasă care are dreptul de colecta acea sumă enormă, despre care se spune că ar fi fost furată din Republica Moldova”, se arată în reportajul BBC.
Sursa citată descrie clădirea respectivă ca fiind un veritabil stup de firme-paravan: nu mai puţin de 530 de societăţi comerciale sunt înregistrate la adresa respectivă, toate disponibile pentru clienţii care vor să şteargă urma unor sume de bani obţinute prin diverse metode frauduloase.
Blocul nu este doar o renumită poartă spre paradisurile fiscale din Oceanul Indian, ci este şi un adevărat simbol al istoriei cinematografice mondiale: clădirea apare în celebrul film „Trainspotting” al regizorului britanic Danny Boyle, după romanul cu acelaşi nume scris de Irvine Welsh.
În hăţişul de societăţi comerciale un anumit nume sare în ochi, scriu jurnaliştii: Fortuna Unite LP, firmă care apare în Raportul Kroll ca fiind principala pasarelă spre „dispariţie” a sumelor devalizate de la cele trei bănci protagoniste în „jaful secolului” – BEM, Banca Socială şi Unibank.
„Evident, Fortuna Unite nu face însă nicio afacere în acel apartament”, notează BBC, adăugând că singura firmă care activează acolo este Royston Business Consultancy, care pare a se fi ocupat de camfularea societăţii comerciale Fortuna Unite într-un offshore de pe o insulă din estul Africii.
Citiţi aici restul anchetei jurnalistice marca BBC.