Un studiu IDIS „Viitorul” care reflectă progresele şi provocările în implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE a fost prezentat la 26 mai 2011 la Bruxelles, eveniment desfăşurat sub genericul „Drumul către o relaţie fără vize cu UE: Scenarii pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia”.
Autorul analizei, Leonid Litra, a specificat că printre cele mai dificile sarcini în calea liberalizării vizelor se află reformarea Ministerului Afacerilor Interne prin racordarea cadrului legislativ şi integrarea Serviciului Grăniceri, controlul eficient al migraţiei, mai ales pe sectorul regiunii transnistrene, combaterea corupţiei şi adoptarea legislaţiei anti-discriminare.
Lansarea de la Bruxelles, organizată de către PASOS (Asociaţia de Politici pentru o Societate Deschisă) și găzduită de Centrul pentru Politici Europene, a avut loc în format off-the-record. Urmează ca peste câteva săptămâni să aibă loc o lansare publică a acestui studiu la Chişinău.
Această acţiune este o parte componentă a unui proiect implementat în toate cele şase state incluse în Parteneriatul Estic, gestionat de PASOS. Finanţarea este oferită de Iniţiativa pentru Reformarea Serviciului Public şi Guvernare Locală (LGI) a Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă. IDIS „Viitorul” este unul iniţiatorii proiectului şi partenerul pentru Republica Moldova, fiind membru cu drepturi depline al reţelei PASOS.
În cadrul aceluiaşi proiect adresat statelor Parteneriatului Estic au fost lansate portaluri specializate pe liberalizarea regimului de vize cu UE, “novisa”, urmate de extensia naţională şi site-ul comun novisa.eu.
Sursa: IDIS ,,Viitorul”