De la Bruxelles, Republica Moldova se vede ca un “aparat din acela în care bagi fise, apeși butoane sau tragi de manetă și aștepți rezultate”. Declaraţia îi aparţine europarlamentarului Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova și membru al Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European.
“Adevărul este că în ultimii șase ani de zile partidele politice au continuat o practică anterioară din Republica Moldova și mă refer la faimoasa privatizare politică a instituțiilor statului. Din păcate, s-a intrat foarte profund, foarte adânc în politizare, inclusiv în ceea ce privește separarea puterilor în stat. Republica Moldova este un stat care nu este unul puternic și dacă partidele politice vor continua să privatizeze instituțiile statului și să le pună în folosul lor, nu al interesului general, atunci există riscul real ca întreaga construcție să se prăbușească. Evident, acesta este un scenariu foarte dramatic. Sunt convins că lucrurile nu vor ajunge până acolo pentru că vor fi conștientizate. Cred că aici, în Republica Moldova, sunt foarte mulți profesioniști, specialiști, experți de bună calitate. Dar cred că acești buni profesioniști sunt de multe ori luați ostatici situației politice locale, autohtone. Aș vrea să mă refer și la propaganda antieuropeană. Deși Republica Moldova a beneficiat în ultimii 5-6 ani de circa 400 milioane de euro, niciun pas concret nu antieuropene. Deci, Uniunea Europeană bagă bani în Republica Moldova și suntem înjurați pe banii noștri. Bineînțeles că lucrurile sunt ceva mai nuanțate, dar cam așa se vede dintr-o parte”, a declarat Andi Critea în cadrul Forumului de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Repulicii Moldova, potrivit newsletter-ului “Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă”, realizat de Asociaţia pentru Politică Externă (APE) în comun cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).
Cristea a afirmat că din discuţiile avute cu diferiţi oficiali europeni, metafora pe care aceştia o folosesc când se referă la Republica Moldova este cea a unui “aparat din acela în care bagi fise, apeși butoane sau tragi de manetă și aștepți rezultate”.
“Rezultatele pe care le așteaptă europenii nu sunt altceva decât o viață mai bună pentru cetățeni – niște standarde europene, instituții publice în folosul oamenilor, progres în definitive. Și UE bagă bani, trage de manetă și nu se întâmplă nimic. Și acest lucru nu va mai putea continua. Eu mă aștept ca pe viitor să existe o foarte puternică condiționalitate din partea Bruxellesului, din partea statelor membre, pentru că lucrurile nu mai pot continua în acest fel. În urmă cu câțiva ani, lideri importanți ai Republicii Moldova se întâlneau cu vicepreședintele SUA, cu președintele Obama, cu lideri extraordinar de influenți din UE, cu cancelarul Germaniei… A fost un cec în alb, a fost o fereastră de oportunitate deschisă. Dar lucrurile acum s-au schimbat și din păcate nu în bine”, şi-a conchis Andi Cristea alocuţiunea.