Într-o anumită măsură, Republica Moldova chiar este ţinută captivă de caracatiţa rusească, prin prezenţa armatei ruse în regiunea separatistă transnistreană. Declaraţia îi aparţine lui Anatol Şalaru, ministrul în exerciţiu al Apărării.
Şalaru spune că neutralitatea Republicii Moldova nu este decât o formă de control impusă de Rusia.
“Într-o anumită măsură, chiar suntem captivi, prin prezența armatei ruse în Transnistria. Deși suntem stat neutru, care presupune multe lucruri, neutralitatea noastră nu a fost recunoscută de nicio structură internațională și de nicio țară. Ne-a fost impusă de Rusia, care nu respectă acest statut. Neutralitate înseamnă să nu ai niciun fel de pretenții față de nimeni și să respecți toate frontierele, să nu faci parte din blocuri militare, să nu susții pe nimeni, dar, în același timp, avem armată de ocupație pe teritoriul nostru”, explică ministrul Apărării într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.
Pe 21 iulie 1992, primul preşedinte post-sovietic al Republicii Moldova, Mircea Snegur, şi liderul de la Kremlin din acea perioadă, Boris Elţîn, au semnat convenţia care a pus capăt conflictului militar din regiunea transnistreană. Anatol Şalaru consideră că acest armistiţiu este mărturia unui act de trădare.
“Situația de azi este consecința acestui armistițiu. Noi ne-am retras din Tighina, am cedat teritorii, am capitulat atunci. Cei care l-au semnat sunt, pur și simplu, trădători. Îmi pare rău că spun asta, dar unii care s-au declarat eroi atunci sunt niște trădători. Cei care au luptat au fost trădați de clasa politică de atunci, de conducerea țării care, atunci când a mers la Moscova și a servit șampanie cu Elțin și Smirnov (Igor Smirnov – fostul lider separatist de la Tiraspol, n.r.), ne-a vândut. Am fost vânduți atunci”, este opinia ministrului.
Tot pe marginea acestui subiect, ministrul Apărării consideră că Republica Moldova trebuie să dea dovadă de o coloană vertebrală fermă în relaţia cu Moscova şi să ceară Rusiei să îşi retragă armata de pe teritoriul separatist: “Nu putem schimba ce a semnat Snegur, dar putem schimba situația de astăzi. Putem să ne impunem, să cerem de la Rusia să își retragă armata. Nu am făcut acest lucru. Nicio autoritate de la noi nu s-a impus, nici un Guvern nu a pus piciorul în prag. Singurul care a făcut-o a fost Mihai Ghimpu, când a fost președinte interimar. Au făcut-o partidele politice, dar nu Guvernul. Am mers întotdeauna cu ideea să nu-i supărăm pe ruși și acum am avut o indicație de la cineva că, haideți, poate negociem cu statutul armatei ruse din Transnistria, că poate câștigăm ceva”.
Recent, Anatol Şalaru a făcut o declaraţie care a trezit isterie în rândul polticienilor pro-ruşi de la Chişinău. Ministrul Apărării a spus că Republica Moldova este în prag de dispariţie ca stat, fiind măcinată de două mari pericole – flagelul corupţiei interne şi neo-ţarismul Rusiei.
Şalaru afirmă în interviu că această declaraţie i-a adus chiar şi ameninţări cu moartea: “De la partenerii noștri de Alianță, nu (nu a primit ameninţări – n.r.), cu excepția mesajelor pe care le primesc de la unii că voi fi împușcat, nimicit, călcat în picioare. Asta înseamnă că îmi fac datoria bine. Și comuniștii, care au făcut plângeri la Procuratură. Apoi, din când în când, unii ies și fac declarații că sunt veterinar și conduc Armata Națională”.
Întrebat dacă această afirmaţie, că ar fi veterinar, este reală, Anatol Şalaru a răspuns: “Ha, ha! (…) Dar știți că îmi pare rău că nu sunt veterinar. Uneori, când văd grădina zoologică din ograda lui Voronin, ei au nevoie de un veterinar bun”.
O altă temă abordată în interviu vizează relaţia dintre Republica Moldova şi NATO.
“Noi putem juca un rol foarte important în NATO, în securitatea regională. De la Marea Baltică până la Marea Neagră există o verigă slabă, și asta este Republica Moldova. NATO a asigurat securitatea pe frontiera de Est, cu excepția Republicii Moldova, unde există probleme. Iar noi putem fi un furnizor de securitate, de stabilitate în această zonă și, când vorbim de Alianța Nord-Atlantică, nu suntem doar consumatori”, comentează ministrul Apărării.
În opinia ministrului, este nevoie urgentă de schimbarea mentalităţii cetăţenilor faţă de Ministerul Apărării şi de aspectul securităţii Republicii Moldova.
“Până acum, acest minister a fost tratat ca o cenușăreasă – să stea acolo la marginea orașului și să tacă. Le dăm de mâncare și salarii și ar fi bine să nu scoată o vorbă. Eu am fixat niște probleme. Am vrut să sensibilizez societatea. Orice stat își evaluează riscurile. În Republica Moldova, riscurile vin din partea Transnistriei. Armata Rusă de aici își consolidează capacitățile de luptă. Anul acesta au avut loc zeci de aplicații militare ale Armatei Ruse din rmn și ale transnistrenilor. Și-au modernizat tehnica blindată, armamentul, au apărut arme noi, au construit arme noi. Au adus din Rusia lansatoare de rachete de tip GRAD”, a adăugat Anatol Şalaru.
Întrebat dacă are susţinerea României în planurile sale ministerial, Şalaru a răspuns: “Și a României, și a întregii Europe, și a SUA. Fără sprijinul Americii, nu am fi făcut față. Numai anul acesta am primit ajutor de peste 11 milioane de dolari – echipament de telecomunicații, mașini speciale, chiar și stofe pentru uniforme. Urmează să primim mai mult de 100 de mașini blindate pentru necesitățile Armatei Naționale. Militarii noștri se află permanent la studii în State”.
Citiţi aici interviul integral.
Pe 1 decembrie, de Ziua României, la parada organizată la București vor participa 31 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova.
Guvernul în exerciţiu a decis alocarea din fondul de rezervă a peste 100.000 lei pentru ca soldaţii să ajungă la evenimentul din capitala României, care se va desfăşura în Piaţa Constituţiei.
Militarii vor defila sub drapelul Republicii Moldova, alături de soldaţii României, într-un detaşament special constituit cu această ocazie. Autorităţile de la Bucureşti vor suporta cheltuielile ce ţin de cazare şi hrană, iar transportul tur-retur şi diurnele vor fi acoperite de către autorităţile de la Chişinău.