Ameninţările ecologice se ţin lanţ pentru Republica Moldova.
Nu este prima oară când organizaţiile internaţionale atrag atenţia că oraşul ucrainean Kaluş, situat în vestul ţării, din regiunea Ivano-Frankovsk, ar putea produce o catastrofă ecologică cu impact asupra Republicii Moldova, României şi Ucrainei. Semnalele de alarmă au început încă din 2010. În 2013, în cariera Dombrovski fusese descoperit un canal carstic fisurat, cu un diametru de 50 de centimetri, prin care se scurgeau zilnic în sol între 860 şi 1.300 de metri cubi de ape reziduale. Dacă aceste substanţe chimice, rezultate în urma producţiei de potasiu şi magneziu, ar fi ajuns în râul Lemniţa, un afluent al Nistrului, atunci nu ar mai fi fost decât un pas până la dezlănţuirea unui dezastru ecologic în Republica Moldova şi România.
Între 2011 şi 2013, o companie israeliană, S.I. Group Consort Ltd, a câştigat o serie de contracte încheiate cu autorităţile de la Kiev, în valoare de aproximativ 125 de milioane de dolari, pentru a curăţa o cantitate enormă de nămoluri reziduale din Kaluş, stocate din 1976 într-un poligon. În fapt, o gaură imensă săpată pentru a păstra în siguranţă materiile toxice, potrivit Kyiv Post.
Reprezentanţii firmei de ecologizare au declarat zona curăţată cu succes. Numai că nici până la această oră nu există un rezultat oficial al vreunui test care să demonstreze acest lucru.
Între timp, anul trecut, jurnaliştii de investigaţie din cadrul OCCRP au comandat pe costuri proprii efectuarea unor teste independente la faţa locului şi au constatat că nivelul de contaminare din sol era de mii de ori peste limita legală. Cu alte cuvinte, pământul mustea de substanţe toxice.
De altfel, şi autorităţile de mediu din Ucraina recunosc că firma a făcut o „treabă proastă”, conform sursei citate, şi că reziduurile rămase în urmă operaţiei de ecologizare se pot infiltra în apele subternare al afluenţilor Nistrului, punând în primejdie alimentarea cu apă a 10 milioane de oameni din vestul Ucrainei şi din Republica Moldova.
În prezent, poligonul din Kaluş zace imortalizat într-un instantaneu post-apocaliptic, cu iazuri acide de 30 de metri lungime şi, împrăştiate pretutindeni într-un vid deplin al minimelor măsuri de securitate, butoaiele goale de tablă în care au fost stocate anterior chimicalele.
Mai mult, locuitorii din Kaluş vorbesc despre o veritabilă epidemie de cancer în regiune. Incidenţa îmbolnăvirilor este 244 de cazuri la 100.000 de locuitori. Mulţi dintre locuitori spun că sunt conştienţi de faptul că ciupercile pe care le culeg sau fructele de pădure sunt contaminate cancerigen. „La fiecare patru case în sat găseşti pe cineva care şi-a pierdut o rudă din cauza cancerului”, mărturişeşte Vasyl Shapko, locuitorul unui sat aflat la câţiva kilometri de sinistrul poligon. „Mama mea a murit acum şase zile de cancer la creier. Vărul meu a murit de cancer osos”.
„Poate să se transforme într-o catastrofă transfrontalieră”
„Problema ecologică din Kaluş este pe cale să se transforme într-o catastrofă transfrontalieră”, explică ecologistul ucrainean Mykhailo Dovbenchuk.
„Autorităţile din Republica Moldova sunt profund tulburate de această situaţie, din moment ce 80% din locuitorii Republicii Moldova folosesc apa din Nistru”, mai spune ecologistul.
În 2012, Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei au semnat un acord privind colaborarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru.
Acordul semnat are drept obiectiv crearea cadrului de drept şi organizaţional al colaborării, pentru a asigura utilizarea raţională şi protecţia resurselor de apă, a altor resurse naturale aferente şi a ecosistemelor bazinului râului Nistru în interesele populaţiei şi dezvoltării durabile a statelor care sunt părţi contractante.
Sarcinile prevăzute în document includ dezvoltarea utilizării apei, bazate pe principiul protecției și utilizării durabile a resurselor de apă, a altor resurse naturale şi a ecosistemelor bazinului râului Nistru; diminuarea semnificativă a nivelului de poluare a apelor bazinului râului Nistru şi, respectiv, a Mării Negre; prevenirea degradării şi restabilirea ecosistemelor, precum şi conservarea biodiversităţii în bazinul râului Nistru; prevenirea şi diminuarea consecinţelor impactului nociv al apelor provocat de factori naturali și antropogeni.
Acţiunea Acordului se extinde asupra bazinului râului Nistru, inclusiv asupra apelor de suprafaţă şi subterane aferente, în limitele teritoriilor Republicii Moldova și Ucrainei și se aplică la utilizarea apelor bazinului râului Nistru în alte scopuri decât navigaţia şi la măsurile de protecţie, conservare şi administrare a resurselor de apă, a altor resurse naturale şi a ecosistemelor bazinului râului Nistru.
În baza acestui Acord, Republica Moldova poate acţiona oricând în instanţă Ucraina.