Autorităţile de la Chişinău au anunţat astăzi că au cerut asistenţă judiciară din partea Elveţiei în cazul fostului premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie la jumătatea lui octombrie, relatează radioteleviziunea elveţiană RTS în pagina online.
Purtătoarea de cuvânt a Oficiului Federal de Justiţie din Elveţia, Ingrid Ryser, a confirmat că a primit această cerere referitoare la fapte de corupţie şi trafic de influenţă, informează Mediafax.
Ryser a adăugat că a transferat dosarul Ministerului Public al Confederaţiei (MPC) pentru executare. însă, conform surselor citate, Ministerul Public nu a precizat natura acţiunii sale. Totuşi, purtătoarea de cuvânt Nathalie Guth a declarat că MPC nu a deschis propria procedură penală împotriva lui Vlad Filat.
Vlad Filat a renunţat marţi, 15 decembrie, la greva foamei.
Săptămâna trecută, Amnesty International Moldova a adresat o scrisoare Ministerului Justiţiei şi Departamentului Instituțiilor Penitenciare în care condamnă condiţiile din Penitenciarul nr.13 din Chişinău şi cere explicaţii despre starea lui Vlad Filat. „Amnesty International Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la informația despre tratamentul inuman și degradant din cadrul detenției preventive, care poate afecta deținuții Penitenciarului nr.13 din mun. Chișinău, informație menționată și în Rapoartele Comitetului de Prevenire a Torturii, informații cunoscute publicului larg și foarte des menționate în ultimele hotărâri CEDO, vizând art. 3 (interzicerea torturii). În pofida atmosferei politice tensionate în jurul unor dosare recente, reiterăm necesitatea respectării obligațiilor internaționale asumate de către Republica Moldova, derivate din calitatea sa de membră a Consiliului Europei, parte a Curții Europene a Drepturilor Omului. Republica Moldova este obligată să asigure faptul, că nicio persoană nu este supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante în cadrul detenției sau în orice altă situație. Atât în cazul lui Grigore Petrenco și al activiștilor săi, cât și în cazul lui Vladimir Filat, învinuirile trebuie să fie instrumentate în cadrul unui proces public echitabil, de către o instanță de judecată independentă, într-un termen prompt”, se arată în scrisoarea Amnesty Internațional Moldova.
Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat, a anunțat recent ă a expediat către CEDO o plângere din partea fostului premier prin care condamnă Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor liberal-democratului de către Procuratura Generală și Administrația Penitenciarului nr. 13.
Pe 10 decembrie, Filat şi-a scris testamentul din închisoare. „Domnul Vlad Filat a invitat un notar în Penitenciarul nr. 13, în data de 10 decembrie, joi. Luând în consideraţie secretul actului notarial, nu pot să vă spun conţinutul acestui act, dar din câte am înţeles, este vorba despre un testament”, a declarat avocatul său.