Deşi Rusia, entitatea paternalistă a separatiştilor de la Tiraspol, nu pare dispusă a recunoaşte independenţa regiunii transnistrene, autorităţile din stânga Nistrului vor să organizeze un referendum pentru a se rupe ca stat independent de Republica Moldova.
La această oră, economic, regiunea transnistreană este aproape lăsată de izbelişte de Moscova. Însă asta nu inoportunează de niciun fel raţiunile politicianiste ale secesioniştilor de la Tiraspol.
Aşa-zisul „ministru de Externe” al regiunii separatiste, Vitalii Ignatiev, a dat un interviu postului de televiziune Rossia-24 în care vorbit despre organizarea referendumului, caracterizându-l drept singura cale de rezolvarea a conflictului transnistreanl, „un divorț civilizat, bazat pe dorința populației, expusă în cadrul referendumului din 2006”.
„Noi suntem interesați ca în Republica Moldova să fie liniște și regulă. Acest lucru ne permite să avem un dialogul din cadrul procesului de mediere”, a mai precizat Ignatiev, potrivit Deschide.md, menționând că actuala criză de la Chișinău influențează negativ negocierile.
„S-au acumulat multe probleme. Vrem să începem rezolvarea lor în regim de urgență. Am vrea ca pertenerii noștri de la Chișinău să fie responsabili de deciziile pe care și le asumă. La moment nu vedem realizarea acelor planuri, care au fost menționate anul trecut”, a subliniat oficialul separatist.
Ultima cerere de independenţă din partea Tiraspolului a fost în 2014. Membrii de atunci ai Sovietului Suprem au transmis solicitarea Dumei de Stat din Federaţia Rusă, OSCE şi misiunilor ONU. Separatiştii susţin că, în 2006, peste 97% din locuitorii regiunii transnistrene ar fi optat pentru anexarea la Federaţia Rusă. A urmat apoi o campanie de strângere de semnături pentru independenţă care avea să se transforme rapid într-o comedie bufă, avându-l ca protagonist pe nimeni altul decât vicepremierul rus Dmitri Rogozin. În momentul în care Dmitri Rogozin se afla în drum spre Moscova cu vraful de semnături, avionul acestuia a fost întors din drum și a aterizat pe Aeroportul Internaţional din Chișinău. Autoritățile i-au confiscat o parte din liste, însă Rogozin a reuşit totuşi să ducă în Rusia circa 155.000 de semnături din cele peste 185.000.