Tinerii Moldovei au lansat duminică un îndemn, în contextul marcării zilei în care s-a născut poetul Grigore Vieru.
„Dumnezeu să îl odihnească în pace, iar noi să continuăm ceea ce a început el – procesul de Reîntregire a Țării”, este mesajul Tinerilor Moldovei, care au participat la un eveniment organizat de Uniunea Scriitorilor și familia Vieru.
Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, județul Hotin, România Mare.
În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegații de scriitori sovietici. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna, Văratec. Se întoarce la Chișinău cu un sac de cărți. Mai târziu poetul spune „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”.
La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterilesesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.
În 2009 poetul s-a murit în urma unui accident de circulație. În Republica Moldova a fost declarată zi de doliu național, iar la funeraliile sale au asistat câteva zeci de mii de oameni. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.
Câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru.
Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor.