Centrul de greutate al parcursului european al Republicii Moldova se va muta la Bucureşti. Declaraţia îi aparţine primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
Dorin Chirtoacă a fost prezent ieri la Bucureşti, unde a participat la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.
Potrivit Agerpres, edilul Chişinăului a pledat inclusiv pentru alocarea unui sprijin financiar în vederea consolidării spiritului pro-european la nivelul populației din Republica Moldova.
„Cred că dacă s-ar aloca un buget de o sută de mii de euro pentru fiecare localitate din Moldova, în fiecare an, (…) am putea menține viu cel puțin un spirit pro-european, chiar și într-o situație proastă pe care o are acum Moldova, (…) pentru a putea repune trenul pe șine. Deocamdată este cumva scos pe linie moartă trenul Republica Moldova. Și europenii trec printr-o perioadă grea din cauza atentatelor, fluxul migrației, (…) de aceea cumva centrul de greutate în ceea ce privește sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova se va muta la București”, a afirmat Dorin Chirtoacă.
Chirtoacă a mai spus că Primăria Chișinău oferă zonei metropolitane, adică celor aproximativ 20 de localități din jurul Capitalei, un buget de 7 milioane de euro anual. În opinia sa, aceste sume alocate comunităților, fără nicio discriminare în funcție de criterii politice, au generat o susținere pro-europeană crescută, chiar și în rândul comunităților pro-ruse.
„Dacă același lucru am reuși să îl facem în toată republica — avem 200 de primării, cu bugete cuprinse între 100.000 și 300.000 de euro — să existe un buget pentru dezvoltarea acestora, dat fie de către Guvernul României, fie de la nivelul județean sau al municipiilor, dacă e vorba de înfrățiri, (…) atunci aceste finanțări anuale, transformate în multianuale, ar putea avea rolul de ancore pentru ca în mod normal să se vadă rezultate bune”, a explicat edilul Chişinăului, adăugând că un primar, fie el pro-european sau pro-rus, n-ar putea refuza un asemenea ajutor și nici contesta faptul că el vine din Europa, generând o creștere a nivelului de trai. „Cu un asemenea sprijin, și o spun pe baza experienței celui de-al treilea mandat la Chișinău, am putea fi siguri că Moldova nu va ajunge pe mâna Rusiei”, a spus Chirtoacă.
Dorin Chirtoacă a comparat Republica Moldova cu un organism „slăbit, intoxicat, pe care îl lasă mâinile, picioarele”, dar căruia în continuare i se administrează „toxine pentru a se face bine”.
„Mă refer aici la propaganda care, din păcate, vine în continuare dinspre Rusia și care în contextul discreditării forțelor pro-europene de la Chișinău produce un rezultat catalitic în ceea ce privește promovarea forțelor pro-ruse, pentru a fi susținute la nivelul populației. În cazul unor alegeri parlamentare anticipate cu siguranță am avea o majoritate calificată în Parlament a partidelor pro-ruse”, a declarat Dorin Chirtoacă, comparând Guvernul Republicii Moldova cu „o persoană care a suferit un atac cerebral” și trebuie să învețe din nou să vorbească și să citească.
Un sat din Republica Moldova are un buget de aproximativ 100.000 de euro anual, iar bugetul Chișinăului este de 25 de ori mai mic decât al Bucureștiului, chiar dacă această proporție nu se respectă și în ceea ce privește suprafața sau numărul populației, a mai precizat Dorin Chirtoacă.