Ambiţiile imperialiste ale Rusiei nu vizează doar fostele republici sovietice, precum Republica Moldova sau Ucraina, ci merg mult mai departe, caută să pătrundă cât mai „profund cu putinţă” în Europa, pentru a acumula ceea ce se numeşte „adâncime strategică”. Opiniile îi aparţin lui Janusz Bugajski, analist la Center for European Policy Analysis (CEPA), un influent think-tank din Washington dedicat tendințelor geopolitice din Europa Centrală și de Est.
Analistul a fost prezent recent la Bucureşti, unde a participat la conferința intitulată „Romania’s Security Leadership în South Eastern Europe”, organizată de CEPA împreună cu Administrația Prezidențială a României.
„Cred că ambițiile Rusiei merg mult mai departe. Dar trebuie să distingem între intenții și capabilități. Ei nu vor fi capabili să îndeplinească tot ceea ce își propun. Dar există un plan pentru a coagula ceea ce se numește un pol de putere, un pol de putere eurasiatic. China domină Estul, America domină emisfera nordică, Rusia are Eurasia, iar UE este o putere slabă și, în consecință, asta anunță și o competiție pentru restul Europei. Însă Moscova vrea să-și extindă influența cât mai profund cu putință în Europa, să acumuleze ceea ce se numește «adâncime strategică». În consecință, ar vrea să neutralizeze cât mai mult din Europa, NATO să dispară sau să fie înlocuit de cât mai multe structuri în care participă și Rusia, iar SUA să se retragă din Europa. Acesta este planul lor. Succesul său depinde de europeni și de americani, de cât de multă voință și putere vom avea pentru a bloca acest demers”, a declarat Janusz Bugajski într-un interviu oferit Revistei 22.
Expertul este de părere că, în prezent, în interiorul Uniunii Europene a început să se dezvolte o „boală” de extracţie „gaullistă”, şi anume, un curent de opinie, întreţinut cu predilecţie de anumite segemente politice din Franţa (extrema dreaptă sponorizată masiv de Kremlin), care respinge NATO şi prezenţa militară americană în Europa.
Bugajski a comentat în felul următor această situaţie: „Aceasta este o boală care se dezvoltă în interiorul Europei. UE nu-și urmează propriile valori. Dacă Europa și-ar urma propriile valori, atunci ar presa pentru democratizare în Rusia, pentru retragerea trupelor rusești din țările vecine, ar susține suveranitatea, securitatea și membership-ul european pentru state precum Ucraina. Dar sunt ipocriți. Nu fac asta. Juncker se duce la Moscova, Steinmeier la Sankt Petersburg. Avem o Europă care nu-și urmează propriile principii, nu are o poziție unificată, nu ascultă suficient la țări precum statele baltice, România, Polonia, cele mai expuse presiunilor Rusiei, ignoră părți din Europa care fac parte din Europa (Ucraina, Moldova, Georgia), sacrificându-i pe acești oameni pentru a avea relații pozitive cu un dictator care urmărește colapsul UE și al NATO. Lenin obișnuia să spună: «capitaliștii ne vând funia cu care îi vom spânzura». Seamănă foarte bine cu ceea ce face astăzi Uniunea Europenă”.