NATO îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă. Parafrazând celebrul proverb românesc – „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă” -, aşa ar putea fi rezumat ceea ce a declarat marţi Anatol Şalaru, ministrul Apărării de la Chişinău, în cadrul unui briefing de presă.
Ministrul a discutat în lumina ultimelor decizii luate la nivelul NATO, în cadrul recent încheiatului summit al Alianţei de la Varşovia.
În capitala Poloniei, Anatol Şalaru le-a cerut forţelor aliate sprijinul pentru evacuarea din Republica Moldova a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) şi înlocuirea misiunii de pacificare din regiunea transnistreană cu o misiune civilă internaţională.
Potrivit Deschide.md, Anatol Şalaru a explicat că NATO s-a angajat să consolideze în continuare sectorul de apărare al Republicii Moldova, însă este necesar ca și autoritățile de la Chișinău să-și facă lecțiile.
Prin „lecţii”, NATO se referă la implementarea reformelor și adoptarea Strategiei Securității Naționale și ce a Apărării Naționale.
„Este pentru prima dată când a fost dedicat un paragraf aparte Republicii Moldova la summit-ul NATO la fel cum este pentru prima dată când un oficial moldovean participă la un astfel de summit. Am solicitat sprijinul Alianței pentru a scoate trupele stopate ilegal în regiunea transnistreană. Aici nu mă refer la trupele de pacificare, ci la Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR). Totodată am solicitat sprijinul pentru ca misiunea de pacificare de pe Nistru să fie transformată din militară în una civilă, cu participarea părții ruse, pentru că este și un acord semnat între președinții Snegur și Elițin”, a declarat ministrul Şalaru.
„NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova. Asta înseamnă că o țară să nu aibă pe teritoriul său trupe străine. Am vrut să readuc în opinia mondială problema pe care o avem noi și care este nerezolvată de 25 de ani, pentru că Rusia nu vrea să-și retragă trupele militare. Mulți de la noi confundă – cu bună știință sau din rea intenție, cum este Dodon – trupele de pacificare cu cele din Grupul Operativ. Vă dați seama că NATO nu va începe un război cu Rusia din cauza trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova, doar vor insista pe retragerea acestor trupe”, a mai explicat Anatol Şalaru.