Doi europarlamentari din România vor face parte din delegația Parlamentului European de observare a alegerilor prezidenţiale de pe 30 octombrie din Republica Moldova. Este vorba despre Siegfried Mureșan (PPE) și Andi Lucian Cristea (S&D).
Din rațiuni de echidistanță, nici unul dintre cei doi politicieni nu va deține șefia delegației.
Social-democratul Andi Cristea, președinte al Delegației la Comitetul de Asociere UE – Republica Moldova, a oferit un interviu postului Europa Liberă, în care discută despre ultimele evenimente de la Chişinău.
Politicianul a fost rugat să comenteze pachetul controversat de 7 legi privind sistemul bancar pentru care Guvernul de la Chişinău şi-a asumat răspunderea zilele trecute.
„Mai întâi de toate, aș dori să salut faptul că președintele Timofti, care își încheie mandatul în scurt timp, a fost un adevărat om de stat, președintele sub mandatul căruia Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE și a obținut și liberalizarea regimului de vize. Guvernul R. Moldova este sub presiune, pentru că în luna octombrie, săptămâna viitoare, ar urma să aibă loc la Washington şedinţa FMI care ar urma să aprobe acordul financiar cu Chișinăul. Au fost acele precondiții care trebuiau îndeplinite până aproape de data de 10 octombrie și inclusiv legea pe care ați menționat-o face parte din acel set de precondiții. Lucrurile trebuie explicate și clarificate pentru ca oamenii să înțeleagă de ce a fost nevoie pentru ca acei bani care «au fost dispăruți», dacă înțelegeți ce vreau să spun, să fie întorși către popor. Cel mai bine este ca autoritățile să explice la acest lucru. La nivel macro eu înțeleg care este demersul și îl consider legitim. Dar oamenii trebuie să înțeleagă iar politicienii din majoritatea parlamentară și guvernul trebuie să explice pe înțelesul lor toate aceste lucruri. În momentul în care nu ai prosperitate în țară, îți dorești să vezi la televizor sfârșitul lumii și nu le dorești binele celor care sunt la putere sau clasei politice, în general. Alegerile prezidențiale care bat la ușă, din punctul meu de vedere, nu vor duce societatea către coeziune, către unitatea societății, ci, mai degrabă, vor reprezenta un paratrăsnet pentru exprimarea nemulțumirii legitime a societății, și cred că se va merge mai ales pe un vot de blam, un vot negativ”, a explicat Andri Cristea.
Rugat să comenteze peisajul politic de pe Bâc înainte de alegerile prezidenţiale, europarlamentarul social-democrat a afirmat următoarele: „Aș face o paralelă, care nu cred că este deplasată, cu dezbaterea dintre Hillary Clinton și Donald Trump. Toată lumea discută cine a câștigat dezbaterea televizată. Aș face acum paralela cu sondajele. Nu contează cine iese mai sus in sondaje, ci ce se va întâmpla în ziua votului. Cel mai probabil vor fi organizate două tururi de scrutin. Sondajele, în general, trebuie privite sub rezerva fotografiei de moment, pentru că între timp lucrurile se pot schimba. În bine pentru anumiți candidați, în mai puțin bine pentru alții. Ce este important și ce doresc eu să subliniez este că procesul electoral trebuie să fie fără cusur, fără dubii, nu trebuie să planeze nici un semn de îndoială asupra corectitudinii alegerilor, iar eu îmi exprim speranța că oamenii vor da dovadă de viziune. Nu este nici un secret: în Parlamentul European dl Dodon este văzut ca un politician-vector al Federației Ruse. Chiar dacă în campania electorală tonul domniei sale a fost mai domol, eu nu am nici un fel de dubiu că în situația în care va ajunge președinte al R. Moldova, ar urma agenda Federației Ruse pentru acest stat. Federalizarea a fost respinsă de dl Voronin în urmă cu mulți ani, nu știu dacă Dl Dodon ar accepta sau ar respinge federalizarea propusă de Federația Rusă”.
Citiţi aici interviul integral.