Câștigarea Moldovei de către Igor Dodon, candidatul declarat filo-rus, ce se opune integrării în UE a țării vecine, complică destul de mult situația de peste Prut. Dar, asta e democrația. Dincolo de faptul că rezultatul votului a fost evident distorsionat, pe de o parte de autocarele cu votanți aduse din Transnistria, pe de alta, de imposibilitatea de a vota a moldovenilor aflați în Vestul Europei și chiar în România, câteva învățăminte avem cu toții de tras din această situație.
Da, Moldova repetă din nou, într-un stil mai dramatic, experiențele României.Cu votul din Diaspora la ei, a fost aproape exact ca la noi în 2014, doar că la noi imposibilitatea de a vota s-a produs în turul întâi, ceea ce a și provocat reacția din turul doi și lovitura năprasnică pentru cei care au încercat să interzică dreptul de vot. La moldoveni, revelația furtului a venit prea târziu.
Așa cum vă spuneam cu ceva timp în urmă, dacă România reușește de cele mai multe ori să se salveze de pe marginea prăpastiei, Moldova cade de fiecare dată în ea, pierzând apoi ani cu urcușul înapoi spre un loc ce părea cucerit.
Dincolo de asta însă, și România și Moldova trebuie să pricească pragmatic situația și să evite o înghețare a relațiilor, așa cum s-a întâmplat în epoca Voronin. Indiferent cine domină clasa politică, de o parte sau de alta a Prutului, vorbim totuși de aceeași națiune. Așadar România va trebui să continue proiectele de asistență a Republicii Moldova, chiar dacă probabil votul de duminica trecută a cam scos Moldova de pe harta cancelariilor europene. România este Europa pentru molodoveni, dar Basarabia este România și pentru români și pentru o parte a moldovenilor. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l rețină și să-l înțeleagă în primul rând autoritățile de la București.
Al doilea lucru este că sprijinirea unor figuri politice care se declară pro-europene sau chiar pro-unioniste de la Chișinău, dar care au în spate interese oligarhice, este o greșeală. Așa a fost cazul pe relația Filat-Băsescu, dar și cu relațiile dintre guvernele Ponta cu toate guvernele sprijinite de Vlad Plahotniuc. În final moldovenii ajung să asocieze și România, și Europa, dar chiar și democrația, cu mafia politico-financiară.
Citiți articolul integral pe Biziday.