Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, nu vrea să audă revendicările cetățenilor Republicii Moldova din diaspora, care la scrutinul din 13 noiembrie nu au reușit să voteze din cauza limitei de 3-000 de buletine de vot la fiecare birou electoral.
Alina Russu consideră că petițiile semnate de cetățenii din Republica Moldova, inclusiv de cei din diaspora, nu o să aibă mare impact. Despre solicitările cetăţenilor legate de demisia sa, Russu a spus că acestea sunt „de ordin politic”.
„Este legea privind petiționarea, care reglementează foarte exhaustiv cum sunt depuse petițiile către autoritățile competente din R. Moldova”, a afirmat Alina Russu.
De asemenea, aceasta a precizat că autoritatea competentă care confirmă sau infirmă legalitatea alegerilor este Curtea Constituțională: „Acum suntem în proces de recepționare a tuturor proceselor-verbale în original. Ulterior, vom totaliza rezultatele scrutinului și vom transmite documentele la Curtea Constituțională”.
Joi, membrul CEC, Sergiu Gurduza, a propus ca membrii să examineze petiția on-line semnată de peste 18.000 de cetățeni ai Republicii Moldova, prin care se solicită demisia conducerii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și a CEC-ului pentru îngrădirea dreptului la vot a cetățenilor din diaspora. Propunerea lui Gurduza nu a fost supusă la vot.