Canalele ruseşti alimentează opiniile negative ale cetăţenilor din Republica Moldova faţă de Uniunea Europeană. Aceasta una dintre concluziile conferineţei „Strategia de Comunicare a UE în statele Parteneriatului Estic”, informează Agerpres.
Experții prezenți la dezbatere au estimat faptul că în Republica Moldova consumul de mass-media ruse este mai mare decât în alte state membre ale Parteneriatului Estic.
Potrivit unor statistici, în Republica Moldova se consumă mai multă informație din canalele de mass-media rusești, spre deosebire de statul vecin, Ucraina, unde unele televiziuni rusești sunt interzise sau nu sunt foarte active.
„O parte semnificativă din populația Republicii Moldova are opinii negative față de UE. Argumentele pe care le aduc ei cel mai des sunt alimentate de către media rusească. Ei spun ca în UE este dezordine, spun că nu le place felul în care are loc asocierea cu UE, că nu vor sa devină membri ai acestei Uniuni. Dacă nu te interesezi de politică și doar auzi frecvent o anumită informație, vei ajunge să o crezi. Există și un banc în Federația Rusă: oamenii care sunt cei mai mari fani ai președintelui rus sunt femeile cărora nu le pasă de politica”, a declarat Susanne Kiefer, expert și oficial în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).
Dezbaterea Strategiei de Comunicare a UE în statele Parteneriatului Estic a fost organizată de către IDIS Viitorul.
Recent, Igor Dodon, noul preşedinte al Republicii Moldova, s-a pus scut în faţa televiziunilor de limba rusă din Republica Moldova.
Dodon a oferit un interviu portalului RuBaltic.ru, în care s-a exprimat împotriva „politicii sancţiunilor” posturilor de televiziune ruseşti din Republica Moldova.
„Sunt categoric împotriva politicii sancțiunilor. Eu cred că Moldova nici într-un caz nu trebuie să sprijine sancțiunile, fie împotriva Rusiei, fie împotriva altor state. M-am pronunțat categoric împotriva închiderii postului de televiziune Rusia 24 în Moldova. Am ieșit de multe ori în Parlament, dar și în public cu un apel oficial de a permite tuturor structurilor media, rusești și occidentale, transmisiunile pe teritoriul Moldovei. Prin urmare, cu siguranță, vom schimba politica statului în acest sens. Oricine dorește, poate veni la noi în țară”, a declarat Igor Dodon.
Republica Moldova este menţionată constant în rapoartele centrelor internaţionale de analiză privind războiul informaţional pe care Federaţia Rusă îl poartă în fostele republici sovietice. La ora actuală, 80% din spaţiul mediatic al Republicii Moldova este ocupat de televiziunile ruseşti, al căror zel propagandistic împotriva identităţii româneşti este arhicunoscut. Pe celălalt taler al balanţei, televiziunile autohtone din Republica Moldova sunt controlate politic.