Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a avizat pozitiv marți modificarea Constituției privind competența și structura Curții Constituționale.
În urma sesizării Guvernului, depusă la Curtea Constituţională la 28 noiembrie, CC a aprobat propunerea ca numărul judecătorilor constituționali să fie unul impar, în vederea excluderii blocajelor în procesul decizional și în vederea evitării situației parității votului. De asemenea, mandatul judecătorilor CC va fi majorat până la nouă ani, fără posibilitatea de a fi reînnoit. Mandatul judecătorilor CC aflaţi în funcţie până la intrarea în vigoare a legii va fi prelungit cu trei ani, de la şase la nouă ani, fără posibilitatea de a fi reînnoit. Conform avizului CC, acest aspect are drept obiectiv garantarea independenței judecătorului constituțional în exercitarea mandatului. Astfel, în jurisprudența sa Curtea a menționat că judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită pentru a soluţiona cauzele imparţial, potrivit convingerilor lor şi propriului mod de interpretare a faptelor şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Curtea a constatat că iniţiativa de modificare a Constituției nu încalcă limitele revizuirii prevăzute de articolul 142 din Constituţie și poate fi prezentată Parlamentului pentru examinare. În același timp, proiectul de lege constituţională poate fi adoptat după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituției.