Vicepreședintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei, Artemis Bălan, este unul dintre laureații celei de-a doua ediții a Galei premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice, desfășurată la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București.
Tânărul, originar din Căușeni, a fost premiat pentru activitatea remarcabilă desfășurată în beneficiul românilor din Basarabia, pentru păstrarea și promovarea identității naționale și a valorilor culturale românești.
„Reprezint aici acele generații de tineri care s-au născut după începutul mișcării de eliberare națională, acele generații care s-au născut, au crescut și au fost educați în spiritul valorilor, culturii și limbii române, acele generații care au preluat ștafeta de la cei care au început mișcarea de renaștere națională și care, din păcate, pleacă dintre noi fără a-și vedea realizat visul unității naționale. Anul 2016 a fost unul foarte important pentru noi, cu multe începuturi și realizări. În martie 2016, Tinerii Moldovei a fost una dintre entitățile care au format Sfatul Țării 2, pe 27 martie am organizat cel mai mare marș unionist din toate timpurile la Chișinău – 50.000 de oameni au ieșit în stradă să ceară unirea celor două state românești, vara am avut cea mai amplă campanie de informare privind Unirea și promovarea valorilor românești – am fost în peste 600 de sate din Republica Moldova, ceea ce reprezintă cam 2/3 din localitățile Republicii Moldova. Anul 2018 va fi anul în care vom continua aceste acțiuni, în care vom marca Centenarul Marii Uniri, sărbătoare care nu va fi deplină atâta timp cât Basarabia nu va fi la ea acasă”, a declarat Artemis Bălan la evenimentul organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
În cadrul ceremoniei de la București au fost premiați oameni de cultură, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în promovarea românismului și a limbii române în comunităților românești din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova și Albania.
Din Republica Moldova au mai fost premiați postul 10 TV, care difuzează producții media din cadrul proiectului Unirea TV, pentru debut pe piața media, pentru promovarea valorilor românismului și spațiului informațional comun; Maria Bulat-Săhărneanu – editorialist, autoare și realizatoarea de emisiuni la postul de radio Vocea Basarabiei; Nicolae Negru – editorialist la Ziarul Național din Chișinău și la numeroase reviste și ziare de pe cele două maluri ale Prutului, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova; Vlad Cubreacov – jurnalist, expert în problematica minorităților românești din spațiul ex-sovietic, președintele Asociației „Răsăritul Românesc” din Republica Moldova; Svetlana Stoinov – director al Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, regiunea autonomă Găgăuzia; Vasile Kovaliov – fost deținut politic, originar din zona Nistrului, care a petrecut 64 de ani în cea mai cruntă regiune a Gulagului, Kolyma, ultimul basarabean supraviețuitor al lagărelor cu regim sever din Estul Extrem al Siberiei.