În urma votului, de pe 5 mai, din Parlamentul de la Chişinău, unde s-a constituit o coaliţie ad-hoc formată din PSRM-PDM-Grupul Popula, a fost admis în prima legislatură, cu 74 voturi, proiectul de schimbare a sistemului electoral parlamentar prin introducerea votului mixt: 51 de locuri pe lista de partid şi 50 în circumscripţii electorale.
Opoziţia, formată din PAS – Maia Sandu, PPDA – Andrei Năstase, PLDM – Viorel Cibotaru şi Partidul Nostru – Renato Usatîi, în urma unui pact semnat ante-vot, au reacţionat, alături de societatea civilă, împotriva schimbării sistemului electoral. Însă, forţa de reacţie şi numărul nu au fost de partea lor, în timp ce Maia Sandu era blocată pe aeroportul din Varşovia, iar Renato Usatîi se află la Moscova datorită problemelor judiciare.
Comparativ cu protestele din 2016, în care Dodon, Usatîi şi Năstase au reuşit să adune o masă consistentă şi s-o coordoneze către imobilul deţinut de Vlad Plahotniuc, actualele rezultate nu au avut un impact puternic, chiar atrăgând ridicolul, unde diferiţi analişti au concluzionat :”Platon şi Renato n-au mai dat bani!”
Comunicatorii opoziţiei, inclusiv intervenţiile online ale liderului Partidului Nostru, au început să rostogolească mesaje de mobilizare masivă împotriva PDM şi a lui Plahotniuc pentru duminică, 14 mai. În acelaşi timp, Bruxelles-ul intervine, prin vocea PPE şi ALDE, anunţând faptul că ar putea opri, în Parlament, plata a 100 milioane euro pentru Republica Moldova, o sumă necesară pentru diferite proiecte.
Însă, o declaraţie puternică, a venit din partea Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aflat în vizită la Bucureşti: ”Aceştia trebuie să se arate proeuropeni şi după ce pleacă de la mine din birou”, mesaj transmis către clasa politică de la Chişinău.
Profitând de situaţie, Igor Dodon nu-şi ascunde satisfacţia privind măsura îngheţării de plăţi şi declară că aceasta va cauza alegeri anticipate. În acelaşi timp, lansează un atac la fostul Preşedinte, Vladimir Voronin, pe care-l acuză că este cel care l-a “lansat” pe Plahotniuc în afaceri şi politică; plus un atac la fostul aliat, Renato Usatii :”idiotul util al lui Plahotniuc”, declanşând furia omului de afaceri care a anunţat proteste în toată ţara. Astfel, în mediul public apare o informaţie, publicată de bloggerul Eugen Luchianciuc şi preluată de Publika TV, televiziune deţinută de liderul PDM, despre o posibilă prezenţă a lui Grigore Petrenco, fost deputat comunist şi lider al organizaţiei Antifa, la o şedinţă de organizare în sediul PAS, privind protestele deja anunţate.
Otto von Bismarck spunea că „îţi dai seama de adevăr din negarea oficială”, iar Maia Sandu şi Andrei Năstase nu au oferit o negare categorică a prezenţei liderului Antifa, ridicând puternice semne de întrebare, chiar dacă Petrenco a răspuns negativ.
Antifa este organizaţie paramilitară suspectată că dorea organizarea unui Maidan la Chişinău, în noiembrie 2014, ca urmare a alegerilor parlamentare, iar instituţiile de drept au acţionat preventiv, confiscând sume de bani şi arme destinate insurecţiei. Concomitent, la acea dată, Renato Usatîi şi formaţiunea sa politică sunt scoşi din competiţia electorală pentru încălcarea legislaţiei electorale ce interzice susţinerea de campanii cu bani externi, în cazul de faţă, de la Moscova. Nu există o legătură directă, dovedită, însă în politică, mai ales în spaţiul ex-sovietic, optica şi simbolismul înseamnă putere, iar în cazul de faţă optica este suspectarea şi îndoiala.
Duminică, 14 mai, Calea Ferată din Moldova anunţă că, în urma intemperiilor, toate cursele pentru ziua de duminică sunt sistate, ceea ce crează o reacţie furibundă din partea Opoziţiei, având în vedere protestul anunţat pentru ziua curentă, care-l acuză pe Plahotniuc de obstrucţionare, acuzaţie bazată pe argumentul că în timpul ninsorii din aprilie nu a fost luată o astfel de metodă. Însă, în social-media încep să apară poze şi filmări cu porţiuni din calea ferată afectată de intemperii, plus faptul că Premierul Pavel Filip a convocat o şedinţa de a Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă. În cursul protestelor, au putut fi observate persoane suspectate a fi membre ale organizaţiei Antifa, având în vedere „echipamentul” folosit, iar Renato Usatîi a făcut public un mesaj ce conţinea un presupus ordin intern al Ministrului de Interne privind mobilizarea tuturor subdiviziunilor forţelor de ordine pentru a preveni presupuse incidente sau acţiuni ce ar putea duce la destabilizarea situaţiei de drept.
În prezent, situaţia politică de la Chişinău este una foarte tensionată, având în vedere şi presiunea externă a Bruxelles-ului, privind sistarea plăţilor, dar şi aşteptarea raportului Comisiei de la Veneţia referitor la schimbarea sistemului electoral.
Citiți articolul integral în Global News Intelligence.