Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine pentru a doua oară în Republica Moldova. Timp de patru zile, cinefilii din stânga Prutului vor putea viziona peste 20 de filme de ficțiune și documentare turnate recent și apreciate la nivel internațional. Cea de-a doua ediție TIFF Chișinău 2017 va avea loc în perioada 20-23 iulie, în trei spații speciale – Cinematograful Odeon, Cinematograful Buiucani și scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”.
TIFF Chișinău 2017 se deschide joi, 20 iulie, ora 18.00, la Cinematograful Odeon, cu proiecția noului documentar semnat de Andrei Dăscălescu, „Planeta Petrila”. Filmul spune istoria unui fost miner din Petrila, un oraş din Transilvania, care se foloseşte de artă şi absurd pentru a opri autorităţile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din ţară. Documentarul a luat Premiul Publicului, pentru cel mai popular film din secțiunea Zilelor Filmului Romanesc. Prima zi a festivalului va fi marcată și de un concert organizat în parteneriat cu POT Music, care va avea loc la „Poesis”, cafeneaua din curtea interioară a Uniunii Scriitorilor. Pe scenă vor urca formațiile Glimps și Flash Blood.
În acest an, TIFF Chișinău 2017 vine cu un format nou, proiectând filme și în aer liber, în două spații deosebite – Cinematograful Buiucani și scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”. Sub cerul liber va putea fi vizionat și filmul „Povestea iubirii” (The History of Love), primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu. Pelicula a avut premiera oficială în România recent, la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Bazată pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss, tradus în peste 35 de limbi, filmul urmărește povestea de dragoste dintre Leo și Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna.
Cele patru zile de TIFF la Chișinău vor fi încununate cu filmul (M)ucenicul, de Kirill Serebrennikov (Betrayal), care vorbește despre fundamentalismul religios, crizele adolescentine și identitatea sexuală. Premiat la Cannes, secțiunea „Un Certain Regard”, (M)ucenicul este un film bulversant despre un adolescent din Rusia care devine radical ortodox și contestă cu Biblia în mână tot ce se întâmplă în jurul său.