Pe 7 august, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat persona non grata în Republica Moldova, şi-a continuat tirada de scenarii conspiraţioniste. Oficialul rus a încercat să strecoare ideea că Statele Unite ale Americii ar intenţiona să folosească poligonul de la Bulboaca pentru a pregăti „diversionişti” şi „trupe speciale” pentru un „eventual conflict cu Transnistria”.
Rogozin a postat pe o reţea de socializare o ştire a organului de propagandă al Kremlinului, Russia Today, în care se vehicula faptul că Marina SUA ar fi în căutarea unui antreprenor care să se ocupe de construirea la baza din Bulboaca a opt clădiri noi. Postul rusesc de televiziune nu precizează însă nicio sursă privind această informaţie.
În aceeaşi zi în care Dmitri Rogozin a împrăştiat informaţia pe internet, Ministerul Apărării de la Chişinău a venit cu o reacţie: „În 2012 Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI). Anunţul a fost făcut de oficialii din cadrul Departamentului de Stat şi cel al Apărării al SUA, la întrevederea cu ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul vizitei de lucru la Washington a acestuia, în august 2012. În cadrul iniţiativei GPOI, Ministerul Apărării beneficiază de un grant în valoare de 1,6 mln dolari SUA, care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU. Aceste activități nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului, așa cum se sugerează în articol. Despre acordarea grantului în cadrul GPOI Ministerul Apărării al Republicii Moldova a informat constant opinia publică prin intermediul comunicatelor de presă”.
GPOI este o iniţiativă a Statelor Unite ale Americii, finanţată de guvernul SUA prin programe de asistenţă externă, şi care are drept scop susţinerea capacităţilor de asigurare a securităţii regionale şi internaţionale. Asistenţa este destinată ţărilor partenere pentru a-şi pregăti contingentele de pacificatori detaşaţi în misiuni externe de menţinere a păcii ONU. Armata Naţională a Republicii Moldova participă în misiuni internaţionale de menţinere a păcii începând cu anul 1997, cu un total de aproximativ 300 de ofiţeri şi subofiţeri în Irak, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud Coasta de Fildeş, Republica Central Africană, Georgia, Tadjikistan, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Kosovo.
Zile mai târziu, zvonul ridicat la „fileu” de vicepremierul rus a fost preluat, bineînţeles, de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pionul de la Chişinău al Moscovei. Dodon şi-a anunţat pentru luni, 14 august, o vizită la baza de instruire militară de la Bulboaca, pentru a vedea ce lucrări de modernizare sunt realizate cu sprijinul financiar al Washingtonului. Igor Dodon a dat de înţeles că va face uz de calitatea sa de comandant suprem al Armatei Naţionale pentru a bloca colaborarea cu Statele Unite.
Anterior, pe 11 august, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Şalaru, scrisese pe Facebook că după ce „a reușit să sisteze ajutorul SUA derulat prin programul Foreign Military Financing, blocând participarea militarilor moldoveni la patru aplicații regionale, Igor Dodon intenționează să obtureze și finanțarea derulată de SUA la Bulboaca, în cadrul programului GPOI (Inițiativa Globală pentru Operațiuni de Menținerea a Păcii). Blocarea și acestui program va duce, indiscutabil, la o reevaluare din parte SUA a relației cu Republica Moldova, la o punere sub semnul întrebării a relației bilaterale moldo-americane, cu implicații majore în planul tuturor conexiunilor externe ale Republicii Moldova” .
În postarea sa, Anatol Şalaru comentează şi Nota trimisă de către Ambasada SUA de la Chişinău către Ministerul Afacerilor Externe, prin care anunţă sistarea asistenţei financiare prin programul Foreign Military Financing: “Fac precizarea că nota transmisă de către ambasada SUA la Chișinău, prin care se anunță sistarea ajutorului american până la reluarea participării soldaților moldoveni la exercițiile multinaționale, este mult mai dură decât răspunsul diplomatic oferit de ambasadorul SUA reprezentanților presei. După compromiterea colaborării cu UE prin adoptarea votului mixt, o deteriorare a relațiiei cu SUA ar fi catastrofală pentru Republica Moldova, putând duce la izolarea internațională și transferarea noastră în brațele Federației Ruse. De acest lucru nu va fi vinovat doar Igor Dodon, ci și Guvernul Republicii Moldova, dovedindu-se astfel o colaborare mult mai profundă decât simpla coabitare Plahotniuc-Dodon prin expresiile politice PD și PSRM”.
Pe 10 august, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, a confirmat că SUA a întrerupt suportul financiar pentru modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova, acordată prin intermediul programului sus-menţionat. Diplomatul american a venit cu această decraţaie în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la baza militară de la Bulboaca, imediat după vizitarea anexelor cazarmelor și poligoanelor de tragere automatizate, construite în cadrul GPOI.