Legea cetăţeniei române este deficitară, deşi ar trebui să fie un „mecanism al refacerii unităţii naţionale”, consideră preşedintele Asociaţiei „Răsăritul Românesc”, Vlad Cubreacov, care mai spune că bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) este unul insuficient.
Vlad Cubreacov a abordat aceste două subiecte delicate, luni, în discursul ţinut la debutul celei de-a XV-a ediţii a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului pentru românii de pretutindeni.
Cubreacov susţine că autorităţile de la Bucureşti ridică cetăţenia română minorilor din Republica Moldova din cauza unor „interpretări diferite ale legislaţiei”.
În ceea ce priveşte plierea financiară a statului român pe necesităţile de reintegrare a românilor de pretutindeni, situaţia este una anemică la nivel ministerial, deoarece „bugetul este insuficient”.
„S-a înlocuit cuvântul departament cu minister. În Strategia pentru românii de pretutindeni se vorbeşte de faptul că românii de peste hotare sunt 10 milioane. Adică, 10 milioane de lei buget la 10 milioane de români. Un român în valoare de 1 leu”, a mai precizat Vlad Cubreacov.
O altă temă abordată de preşedintele Asociaţiei „Răsăritul Românesc” a vizat organizarea electorală a statului român. Cubreacov consideră că România ar trebui să aibă trei colegii electorale în Republica Moldova: „la Bălţi, la Cahul şi la Chişinău”.
Lucrările ediţiei de anul acesta a Universităţii de Vară au loc sub genericul: „De la prima Unire la Marea Unire. România şi românii de pretutindeni, încotro?”. Programul Universității cuprinde teme precum:
- Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018. Evoluții geopolitice și interesul național românesc
- Drepturile românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și Balcani, între promisiuni și realitatea asimilării. Drama românilor autohtoni din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Ungaria și Croația
- Cât de interesată este România de diaspora sa? Dacă da, cu ce buget și cu ce strategie? Educația în limba maternă, prioritate a românilor de pretutindeni. Constituie emigrarea românilor o problemă de interes național?
- Situația românilor din spațiul ex-sovietic
- Priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita
- Identitatea românească a romano-catolicilor din Moldova; istorie și actualitate
- Transilvania furată. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania. Tăierea ilegală a fondului forestier, o problemă de securitate națională
- Acțiuni, manifestări și proiecte coordonate de Departamentul Centenar, din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, referitoare la aniversarea Centenarului Marii Uniri. Sunt acestea pe măsura marelui eveniment? Care este bugetul alocat?
Tot în cadrul Universității de Vară vor avea loc lansări de carte și publicații, expoziţie de carte cu vânzare, dezbateri libere și un spectacol folcloric.
Marți, 15 august, după participarea la Liturghia arhierească săvârşită de PS Andrei, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, programul se va desfășura în comun cu participanții la Școala de vară „Proiect de țară – România mea” de la Pădureni, județul Covasna.
La eveniment participă și reprezentați ai statului român, anunță organizatorii.