Materia primă a venit de la Guvern. Deputații au tras de text până l-au făcut lege. Au numit-o #amnistia. Apoi s-a format coadă. Libertate, gratis! În primele rânduri s-au îmbulzit: un judecător, un procuror-șef, un polițist călău din „Dosarul 7 aprilie”, un gardian, un avocat, infractori în devenire, interlopi cu vechime, violatori și proxeneți de minore, iar lista nu are sfârșit. Încă se stă la coadă. E rândul gulerelor albe, scrie RISE.md în șapoul unei investigații numită „Fabricat în Parlament”.
Fostul Procuror General Interimar, Andrei Pântea, se numără printre beneficiari. RISE Moldova a aflat că acest procuror, judecat penal pentru că a reformat Procuratura în favoarea unei autorități criminale, și-a semnat cererea de amnistie la data când legea nici nu exista.
Procurorii Anticorupție l-au prins și l-au scăpat de închisoare pe primarul șpăgar de la Rădulenii Vechi.
Un pas în față l-a făcut și Ilan Șor, primarul „Miliardului dispărut”.
„Fabricat în Parlament” este un proiect de investigație. Timp de un an, RISE Moldova a urmărit #amnistia, răspândită cu viteză în lumea penalilor.
18 februarie 2016. Cinci deputați socialiști înregistrează în Parlament „Proiectul legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXV-a de la adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova”. Motivul de bază declarat este „tendința negativă de creștere a numărului deținuților”.
11 iulie 2016. Guvernul Filip înregistrează la Parlament un alt proiect de lege privind amnistia, cu numărul și textul diferit decât cel al socialiștilor, însă cu o denumire asemănătoare. Prim-ministrul Pavel Filip roagă Parlamentul să examineze proiectul „în mod prioritar”.
21 iulie 2016. În mod prioritar, peste 10 zile, deputații discută ambele proiecte de lege și decid aprobarea lor în prima lectură. Deputata democrată Raisa Apolschii a propus în plen, pentru lectura a doua, ca proiectul de lege al deputaților socialiști să fie comasat cu cel al Guvernului – care va fi de bază.
29 iulie 2016. Ultima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară. Fără multe discuții și dezbateri, proiectul de lege al Guvernului este votat în lectură finală de 83 de deputați. Parlamentarii pleacă în vacanță.
9 septembrie 2016. Legea intră în vigoare. Documentul prevede că în anumite condiții, amnistia poate fi aplicată în cazul deținuților aflați după gratii, dar și atunci când procesul penal se află pe masa procurorului și a judecătorului – persoanele eligibile sunt acelea care au săvârșit infracțiunea până la intrarea legii în vigoare.
Printre cei vizați de amnistie se nimără, potrivit RISE.md, și Dumitru Dudca, unul dintre călăii de pe 7 aprilie 2009.
„Andrei, stă în genunchi, cu fața la perete și mâinile la spate. Un polițist îl lovește cu bastonul de cauciuc și cu pumnii. Pe cap, pe umeri… Îl duce într-o altă cameră. Biroul 63 de la Comisariatul de poliție Buiucani. Polițistul îl obligă să recunoască că a furat de la Parlament. Strigă să se dezbrace de pantaloni pentru „un raport sexual pervers”. Îl lovește. Încearcă să se apere. Cade jos. Polițistul îi întinde o cârpă să șteargă sângele de pe podea și pereți. Este noapte. 7 spre 8 aprilie 2009.
Andrei este unul dintre protestatarii torturați în timpul manifestațiilor sângeroase din aprilie 2009.
Polițistul care l-a torturat în acea noapte era îmbrăcat sport și purta adidași albi. Îl cheamă Dumitru Dudca, iar în timpul infracțiunii era inspector al secţiei poliţiei criminale de la Comisariatul de poliție Buiucani.
După mulți ani de anchetă și judecată, într-un final, în 2016, Dudca a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Însă, în același an, amnistia îl scapă pe polițist de pedeapsă”, scriu jurnaliștii Rise.
Citiți aici restul INVESTIGAȚIEI.