Bibliotecile școlare din regiunea Cernăuți se confruntă cu o criză acută a fondului de carte românească.
Operele literare care sunt studiate în școlile cu limba română de predare nu pot fi găsite în original. Mai mult, transmite agenția BucPress, autoritățile ucrainene ar pune piedici achiziției de carte românească. De multe ori, cărțile sunt ridicate din școli, pentru a fi supuse unor „expertize”, după cum invocă autoritățile regionale.
„Același lucru s-a întâmplat la Școlile de cultură generală cu limba română de predare din satele Nesvoia, Bălcăuți și Stălinești, regiunea Cernăuți, unde Editura ”Alexandru cel Bun” din Cernăuți și Liga Tineretului Român ”Junimea” au făcut o donație de carte românească. Din păcate chiar a doua zi directorii celor trei școli au fost chemați la Direcția raională de Învățământ Noua Suliță și interogați de reprezentanții serviciilor speciale în prezența doamnei Adelina Rusnac, șefa departamentului de învățământ, întrebându-i cum s-a întâmplat de-a ajuns acele cărți în școală și cine sunt ”traficanții” de literatură artistică în limba română”, scrie sursa citată.
În ziua în care la Cernăuți s-a aflat în vizită ministrul ucrainean al Educației, Lilia Grinevici, corespondentul BucPress „a întâlnit-o pe doamna Adelina Rusnac și-a întrebat-o ce se întâmplă cu cărțile donate celor trei școli din raionul Noua Suliță care au fost luate și duse… nu știm unde? Ne-a asigurat doamna Rusnac că literatura artistică va fi întoarsă școlilor respective doar după ce luni, 23 octombrie 2017, o comisie specială va verifica fiecare carte. Cine face parte din acea comisie, nu știm, dar bănuim!?”.
După astfel de incidente și controale riguroase, „evident că profesorii nu vor mai vrea niciodată să le treacă cineva pragul școlii, să le aducă vreo donație de carte, pentru că până la urmă tot ei sunt purtați pe drumuri și interogați de diverse servicii”.