Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat cu privire la decizia luată în această dimineață de Curtea Constituțională prin care a avizat pozitiv inițiativa legislativă semnată de un grup de 34 de deputați cu privire la modificarea art. 13 din Constituție.
„Denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a scris Dodon pe Facebook.
În urma deciziei Curții Constituționale, sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” ar putea fi înlocuită prin „limba română”.
Sesizarea celor 34 de deputați din partea PLDM, PL și PDM a fost depusă la Curtea Constituțională pe 13 octombrie.
În Nota informativă a proiectului de lege înaintat de deputați se menționează că drept temei pentru elaborarea documentului a servit Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care a fost statuat că, „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independenţă prevalează”.
Pe data de 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Sintagma de „limba română” din Declarația de Independență prevalează sintagmei de „limba moldovenească” din Constituție.