Deputatul Constantin Codreanu l-a interpelat pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, privind sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova în vederea vânzării produselor pe piața din România.
În interpelarea sa, deputatul Constantin Codreanu se referă, printre altele, la următoarele: „Ținând cont de bunele practici întreprinse în țară, vă aduc în atenție o situație legată de agricultorii din Republica Moldova și de produsele agricole pe care aceștia le livrează pe piața românească. După cum bine se cunoaște, aceste produse sunt în cele mai multe cazuri de o calitate ce nu poate fi pusă la îndoială, iar prețul lor este cu mult sub cel al produselor importate din state membre ale Uniunii Europene sau din afara ei”.
Republica Moldova dispune de un „potențial agricol impunător, iar afacerile din sectorul agricol au fost si rămân o parte importantă din economia națională de peste Prut. Mai mult, agricultorii au început să propună pentru export și produse ecologice. Cifrele Ministerului Agriculturii de la Chișinău pentru anul 2016 arată că în Republica Moldova erau peste 60 de mii de hectare, cu peste 35 de mii mai mult decât în anul 2015. Așadar, agricultorii basarabeni pot obține produse de calitate, care, mai apoi, pot ajunge pe piața din România. Cu atât mai mult cu cât costurile de transportare nu se compară cu cele din alte state mai îndepărtate”.
„Vreau să vă reamintesc că, în primele 9 luni din anul 2017, deficitul comercial cu produse agroalimentare s-a majorat cu 79, 34%, la 757, 34 milioane de euro. Potrivit datelor furnizate de Ministerul pe care îl conduceți, în perioada menționată au fost importate peste 6,57 milioane de tone de produse agroalimentare, cantitățile exportate fiind de aproape două ori mai mari la 9 luni, respectiv de 11, 85 de milioane de tone. Aceasta în condițiile în care 2017 a fost un an bun pentru fermierii români”, a mai explicat Codreanu.
Statisticile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată de asemenea că, în topul importurilor din țările UE și din terțe state, domină carnea proaspătă de porc, produsele de patiserie, preparatele alimentare, grâul, precum și preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor.
Sunt cifre care arată că „nu se profită mai mult de ceea ce există nu doar la noi în țară, ci și în apropierea granițelor, în cel de-al doilea stat românesc, cu care România dezvoltă o relație strategică specială și privilegiată. Am putea aduce pe piața românească produse din Basarabia. Mai ales că, până acum, conform cifrelor disponibile, a existat o colaborare bună intre cele două state ale noastre”.
Până în prezent, peste un sfert din exporturile Republicii Moldova au ajuns în România. În primele luni ale anului 2017, exporturile din Republica Moldova au însumat peste 628 de milioane de dolari, cu aproape 15% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Relațiile comerciale dintre România și Republica Moldova ar putea deveni mai strânse în ceea ce privește importul de produse agricole.
Deputatul a adresat următoarele întrebări ministrului Daea:
- Ce măsuri concrete ați întreprins în sprijinul agricultorilor din Republica Moldova pentru ca aceștia să își vândă produsele pe piața din România?
- Aveți în plan proiecte care să prevadă mărirea volumului de producție agricolă din cel de-al doilea stat românesc importată pe piața din România?
- Care a fost cantitatea de produse agricole din Republica Moldova care a ajuns pe piața din România, de la începutul acestui an?
- Există proiecte și/sau evenimente care să aibă ca scop prezentarea și promovarea în România a produselor agricole din Republica Moldova?
- Aveți în vedere simplificarea procedurilor legislative, astfel încât agricultorii din Republica Moldova să își poată vinde mai ușor produsele în România?”