„Sunteți din Republica Moldova?”. „Eu sunt din Basarabia”. Acestea au fost primele replici schimbate între jurații emisiunii culinare „Chefi la cuțite” cu o basarabeancă în vârstă de 76 de ani, născută în satul Medeleni, stabilită la București.
„Mă numesc cel mai românesc nume – Elena. Și trei generații după mine, că sunt străbunică, tot Elena poartă”, le-a spus celor trei chefi Elena Paladi.
Întrebată cum a ajuns din Basarabia la București, Elena Paladi s-a emoționat și a povestit condensat viața tulburătoare pe care a trăit-o. „Ce dureroasă întrebare mi-ați pus! O să vă răspund, dar cu lacrimi în ochi: am rămas fără cetățenie în momentul când a hotărât cineva să întoarcă politica pe dos. Din 1941 până în 1944 am avut naționalitate română, dar Basarabia a rămas în partea cealaltă de Prut și 60 de ani nu am avut niciun fel de naționalitate, am avut o liniuță. Am purtat doar toți anii o poreclă – „românca”. Când m-am căsătorit, soțul purta naționalitate de moldovean și eu nu am vrut să port naționalitatea asta fiindcă eu eram în sinea mea, în duhul meu, în spiritul meu, în toate ale mele – româncă. Am preferat mai bine linuța la naționalitate decât o naționalitate străină, impusă. Dar eu nu m-am lăsat, am avertizat că voi trece Prutul înot, ilegal, dar jurământul voi veni să îl depun, așa că ziua asta a fost mult așteptată pentru mine și nu voiam să rămână fără împlinire. Zeci de ani mi-a durat toată lupta, bucuria pe care am acumulat-o în suflet după redobândirea naționalității m-a făcut să devin alt om”, a mărturisit Elena, care a ținut să precizeze că localitatea sa de baștină este renumită în literatura română, romanul scriitorului Ionel Teodoreanu fiind scris la Medeleni (în prezent, raionul Ungheni).