Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), în parteneriat cu Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin (Odbor Za Ljudska Prava Negotin), prin Timoc Press, susținut de Institutul Cultural Român, a realizat un film documentar despre românii din Timocul sârbesc, în contextul Centenarului Marii Uniri.
Potrivit unui comunicat de presă al IEH, producția vizează creșterea gradului de informare a românilor din Țară, din Valea Timocului, dar și din alte comunități istorice, precum și din diaspora, cu privire specificul comunității de români din Serbia de Răsărit și faclitarea accesului specialiștilor, factorilor decizionali și instituțiilor de profil de la București, dar și din afara României, la o serie de explicații în legătură cu particularitățile acestei comunități.
Conform asociaţiilor româneşti din Timoc, comunitatea românească este concentrată în special în arealul delimitat de râul Morava (la apus), Dunăre (partea de nord) şi Timoc (partea de sud-est) şi, după aceleași surse, numărul românilor/vlahilor din această zonă este de peste 300.000. Aceştia trăiesc în 154 de localităţi (sate şi comune) compacte din punct de vedere etnic şi în 48 de localităţi cu populaţie mixtă româno-sârbă. Situaţia în cadrul comunităţii româneşti din Serbia de Nord-Est (Timoc) este una dificilă, românii din zonă nefiind recunoscuţi ca minoritate naţională şi, implicit, aceștia nu beneficiază de drepturile şi libertăţile aferente.