Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Locale din Alba Iulia şi publicația „Foaia Românească” din Ungaria, a organizat conferința ,,Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și Rolul Armatei Române în eliberarea Budapestei de trupele bolșevice”.
Conferinţa s-a desfăşurat în data de 17 noiembrie 2018 la Hunguest Hotel Erkel, Jula- Ungaria.
La conferință au fost invitaţi zeci de reprezentanți ai comunității de români din Ungaria – oficiali români, directorii școlilor românești, preoți, jurnaliști, cercetători, membri ai mediului asociativ, dar și demnitari ai statului român și autorități locale din România.
Invitații prezenți au fost întâmpinați cu pâine, având forma României, și cu sare, pregătite de reprezentanți ai Centrului pentru Politici Locale.
Dintre deputații și senatorii invitați au fost prezenți deputatul Eugen Tomac, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, cadrele universitare care au susținut comunicările științifice, reprezentanți ai Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și ai Centrului pentru Politici Locale, membri ai Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) din Sibiu şi jurnalista Luminița Voinea, de la Radio România Actualități.
Conform programului stabilit, a avut loc festivitatea de premiere a directorilor școlilor românești din Ungaria, pentru care Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” a pregătit diplome de merit pentru păstrarea, afirmarea și promovarea identității etnice, culturale, și lingvistice românești, dar și lucrări valoroase despre cei mai de seamă români de pretutindeni, despre Primul Război Mondial și istoria Transilvaniei. Pentru că directorii invitați, inexplicabil, nu au fost prezenți la eveniment, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, prin Iulia Modiga, a adresat rugămintea reprezentantului Consulatului General al României la Gyula (Jula) de a transmite diplomele și cărțile acestora, atunci când va fi posibil.
Iulia Olteanu, director al Școlii Generale din Bătania, Erica Borbély, director al Școlii Generale din Chitighaz, Maria Gurzău Czeglédi, director al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula, Ana Ruja, director al Şcolii Generale din Micherechi, Elena Silaghi, director al Școlii Generale din Săcal, Petru Selejan, director al Școlii Generale din Aletea, dar și Eva Iova Șimon, redactor-șef al publicației „Foaia Românească” au fost menționați în cadrul festivității de premiere ca promotori cu merite deosebite ai identității românești în Ungaria.
După festivitatea de premiere a fost proiectat un film documentar despre Marea Unire și a fost ținută o scurtă prezentare de către membri de la ASTRA Sibiu referitoare la activitățile cele mai relevante ale asociației pe tema sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
„Evenimentul a fost unul mai mult decât potrivit și util, pentru ceea ce ar trebui să fie modul în care autoritățile române se gândesc la comunitățile din jurul României în momentele foarte importante ale istoriei naționale, așa cum este Centenarul României. Întâlnirea de astăzi, sunt convins că este una care va ajunge în comunitate, este una care se circumscrie eforturilor pe care România le face, în cele din urmă, pentru comunitățile istorice din jurul granițelor”, a apreciat în marja evenimentului prof. univ. dr. Gabriel Moisa.
„Acțiunea a fost inspirată: propunerea unei dezbateri asupra evenimentului de la 1918 să se țină în Ungaria, pentru a transmite un mesaj și pentru a le oferi românilor din Ungaria șansa de a cunoaște istoria românilor, ei, care sunt convins că prin educație, prin mass-media din Ungaria, sunt uneori puși în situația de a avea o reflectare eronată asupra istoriei românilor. Uneori, în propaganda politică, evenimentul aniversat de noi, Centenarul, este prezentat ca un manifest naționalist, care ar amenința interesele minorității maghiare din România. Manifestarea a fost pusă sub semnul unei reconstituiri reale a ce s-a întâmplat în 1918, ea nu a avut mesaje naționaliste, ci dimpotrivă, îndemnul a fost la cunoaștere, pentru că doar cunoașterea ne învață să ne cunoaștem mai bine. Sigur că momentul a fost dramatic pentru Ungaria, care pierde în 1918 aproape 70% din teritoriul istoric, dar e o situație pe care ea trebuie să o înțeleagă, pentru că atunci a triumfat principiul de naționalitate, ori teritoriile care s-au desprins aveau populație majoritar românească în Transilvania, slovacă în Slovacia, sârbească în Voievodina. Manifestația de astăzi a fost reușită, păcatul este că adresanții au lipsit, dar asta ține de lucruri pe care noi nu le controlăm. Nu trebuie să ne descurajăm, trebuie să continuăm, iar publicarea lucrărilor ar fi una de bun augur”, a punctat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.
În același context, prof. univ. dr. Alexandru Ghișa a declarat că manifestarea de la Jula fost „benefică” și „binevenită în Ungaria”, pentru că „evenimentele care s-au derulat în urmă cu 100 de ani au avut loc în acest spațiu. Elitele intelectuale române, în marea lor majoritate, au fost formate la Budapesta și la Viena, elitele care au reușit unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România”. Prof. univ. dr. Ghișa a mai explicat că diferența între modul în care percepe România Centenarul și modul în care Ungaria percepe acest act istoric este fundamentală. „Autoritățile și opinia publică din Ungaria comemorează acest eveniment”, a spus fostul diplomat.
„Vreau să vă felicit. Cred că această acțiune a fost binevenită, dar lucrurile nu trebuie să se oprească aici. (…) Suntem pe cale să pierdem această comunitate românească și atunci noi trebuie neapărat să facem ceva. Putem avea tot felul de inițiative individuale, dar nu au impactul pe care îl pot avea niște acțiuni făcute de o instituție importantă, cum e Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cum este Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”. (…) A fost o întâlnire științifică, nu am făcut nimic altceva decât să vorbim despre ce s-a întâmplat pe baza documentelor istorice”, a subliniat cercetătorul științific Mirela Andrei, de la Institutul „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române.
Proiectul se încadrează în Planul de activități pentru anul 2018 al Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni– Program strategic – Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918 – 2018.
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni , instituţie aflată în subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni, are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale românești, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice românești din afara teritoriului României precum şi dezvoltarea de activităţi specifice, în beneficiul culturii, al civilizaţiei naţionale şi al imaginii României în lume.